Home » Administratie » Goana după bani! Edilii au o nevoie imensă de fonduri pentru cofinanțarea proiectelor

Goana după bani! Edilii au o nevoie imensă de fonduri pentru cofinanțarea proiectelor

de Dănuț CIOBANU 

Primarii vasluieni necesită sume considerabile pentru cofinanțarea proiectelor. În teritoriu există comune cu o situație financiară extrem de slabă și UAT-urile se pot descurca doar cu sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor locale. Pe lângă susținerea financiară de la CJ Vaslui, edilii au posibilitatea de a se împrumuta de la Trezoreria Statului.

Primarii din județul Vaslui fac toate diligențele pentru a atrage fonduri externe și a realiza proiecte la nivelul comunităților. Practic, în momentul când a fost câștigat un proiect european, din acel moment autoritățile locale trebuie să deține fonduri de cofinanțare.

„Noi am sprijinit în fiecare an primarii din județul Vaslui pentru a-și realiza obiectivele. Le-am dat sume atât din fondul de echilibrare, cât și din fondurile Consiliului Județean (CJ).  Vom continua cu această politică, pentru că ideea noastră este ca toate localitățile să progreseze. De unde avem, de unde nu avem, îi sprijinim pe toți ca să își ducă la bun sfârșit proiectele”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

De altfel, ultimele repartizări de sume din fondul aflat la dispoziția CJ Vaslui din impozitul pe venit pentru anul 2023 indică nevoia imensă de bani a UAT-urilor.

Astfel, s-a ajuns în situația gravă ca unele comune să fie în situația neplăcută de a fi executate silit pentru lucrări care le-au fost prestate și pe care nu le-au plătit, deoarece sumele alocate anul acesta prin legea bugetului de stat au fost insuficiente chiar și pentru achitarea cheltuielilor minime de funcționare.

Salvarea primarilor vine de la Guvernul României care a aprobat înainte de Sărbătorile Pascale un act normativ prin care UAT-urile pot solicita, în cursul anului 2023, contractarea de împrumuturi, în condiții favorabile, de la Trezoreria Statului, în limita sumei de 1 miliard de lei. Banii sunt acordați pentru asigurarea cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, inclusiv pentru finanțarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor.

Astfel, consiliile județene, capitala și sectoarele ei, dar și municipiile reședință de județ vor putea contracta cel mult 7,5 milioane de lei, celelalte municipii 4 milioane, orașele 2 milioane, iar comunele 1,5 milioane de lei.

Termenul limită de depunere la direcțiile generale regionale ale finanțelor publice/administrațiile județene ale finanțelor publice a documentelor necesare pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale este 1 august 2023.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*