Home » Local » Creșteri salariale anemice! Marea majoritate a vasluienilor nu se descurcă cu veniturile pe care le au

Creșteri salariale anemice! Marea majoritate a vasluienilor nu se descurcă cu veniturile pe care le au

de Dănuț CIOBANU 

Deși salariile din județul Vaslui au crescut anul trecut, nivelul câştigului salarial net din judeţ este cu circa 20% mai mic decât media naţională. Cum creșterile de prețuri la alimente, servicii, medicamente etc. sunt la ordinea zilei, cetățenii trebuie să se descurce cu veniturile mici pe care le au. În consecință, în ultimii ani, din județul Vaslui au plecat la muncă în străinătate peste 100.000 de persoane.

Anul trecut, la nivel național, cele mai mari creşteri salariale au fost înregistrate de judeţele cu salarii mici. Potrivit datelor statistice, majorările salariale au fost cuprinse între 20% – 26% pentru a reuşi să ţină pasul cu evoluţia salariilor de la nivel naţional.

Conform calculelor ZF făcute pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică, în județul Vaslui, salariile au crescut cu 21% în septembrie 2023 faţă de aceeaşi lună din anul precedent, până la 3.689 de lei net.

Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Vaslui, în luna octombrie 2023 câştigul salarial mediu net a fost de 3.780 lei. Peste medie s-a câştigat în servicii (3.973 lei) precum și în agricultură, silvicultură şi pescuit (3.798 lei) iar sub medie s-au situat câştigurile din industrie plus construcţii (3.356 lei),. Nivelul câştigului salarial net din judeţ este cu circa 20% mai mic decât media naţională, care este de 4.092 lei

Referindu-se la cuantumul salariilor, Alexandru Galiță, liderul de sindicat de la Rulmenți Bârlad, spunea că muncitorii sunt destul de încercați din cauza salariilor mici pe care le încasează.

„Din păcate, zona Moldovei, în zona noastră aici, salariile nu sunt atractive. Pe fondul inflației existente a fost ridicat, pe bună dreptate, salariul minim pe economie, astfel încât să genereze la toți angajatorii o creștere salarială corespunzătoare care să țină pasul cu prețurile. Suntem cetățeni care trebuie să ne descurcăm zi de zi cu veniturile pe  care le avem și nu prea ne descurcăm marea majoritate”, a precizat Alexandru Galiță.

În ultimii ani, din județul Vaslui au plecat la muncă în străinătate peste 100.000 de persoane. Este vorba despre populația activă, calificată profesional și care nu s-a mai mulțumit cu câștigurile realizate în țară.

La nivel național migrația în străinătate se contabilizează în milioane de persoane, iar discuțiile privind aducerea unor muncitori străini nu sunt productive. O parte din acesti muncitori vor pleca în țările mai bogate ale Uniunii Europene, iar deficitul de personal din țara noastră se va menține.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*