Home » Administratie » Mugur Isărescu: Băncile mai au loc de reducere a dobânzilor la credite

Mugur Isărescu: Băncile mai au loc de reducere a dobânzilor la credite

Băncile comerciale mai au loc de reducere a dobânzilor la credite, deși Banca Națională a României a decis, vineri, menținerea dobânzii de politică monetară la 3,5% pe an, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul conferinței de presă organizată după ședința de politică monetară a Consiliului de Administrație al băncii centrale.

Mugur Isărescu: Băncile mai au loc de reducere a dobânzilor la credite

Mugur Isărescu: Băncile mai au loc de reducere a dobânzilor la credite / FOTO: maramedia.ro
„Rata de politică monetară este bine poziționată la 3,5%. În ceea ce privește ratele de dobândă ale băncilor (n.r. — la credite), de la caz la caz, mai este câmp de reducere”, a explicat guvernatorul BNR. El a spus că această teorie se explică prin evoluția a doi factori: lichiditatea din piață, în surplus, și marjele dintre dobânzile active și cele pasive, care sunt încă ridicate.
„Avem un studiu care arată că, în ceea ce privește dobânzile la creditele ca consum, suntem sub nivelurile din Cehia, Ungaria și Polonia. Dar, la creditele pentru IMM-uri, ratele de dobândă sunt relativ ridicate în România. Multe bănci se plâng de faptul că multe IMM-uri nu asigură condiții de bonitate suficiente pentru o creditare mai ieftină”, a subliniat Mugur Isărescu.
El a spus, însă, că nu se așteaptă la o reducere generală, ci este posibil să asităm la accentuarea diferențierilor de la caz la caz.
Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României /BNR/ a decis, vineri, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la 3,5% pe an. CA al BNR a hotărât și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor în lei și în valută, la 12 și respectiv 18 la sută.
Băncile comerciale mai au loc de reducere a dobânzilor la credite, deși Banca Națională a României a decis, vineri, menținerea dobânzii de politică monetară la 3,5% pe an, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul conferinței de presă organizată după ședința de politică monetară a Consiliului de Administrație al băncii centrale. Citește totul despre: credite dobânzi, dobânzi bănci, Mugur Isărescu Mugur Isărescu: Băncile mai au loc de reducere a dobânzilor la credite / FOTO: maramedia.ro "Rata de politică monetară este bine poziționată la 3,5%. În ceea ce privește ratele de dobândă ale băncilor (n.r. — la credite), de la…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Dan Dobrovolschi