Home » Social » „Un efort extraordinar pentru ca această etnie să poată trăi civilizat”: Autoritățile din Bârlad, alături de romi

„Un efort extraordinar pentru ca această etnie să poată trăi civilizat”: Autoritățile din Bârlad, alături de romi

La Casa de Cultură „George Tutoveanu”, municipalitatea a marcat Ziua Internațională a Romilor.

Pentru a marca Ziua Internațională a Romilor, municipalitatea bârlădeană a organizat o manifestare găzduită de Casa de Cultură „George Tutoveanu”. După o scurtă introducere făcută de Sorin Răducanu, consilier local din partea Partidei Romilor ProEuropa, microfonul a fost preluat de primarul de Bârlad, Constantin Constantinescu.

Edilul a reamintit faptul că, de când se află în fruntea orașului, s-a implicat în îmbunătățirea calității vieții romilor: „De zece ani, de când sunt primar, am făcut multe lucruri pentru romi. Nu cred că s-a făcut în toată Moldova câte am făcut eu, și totul cu bani publici, din taxe și impozite. În primul rând, am făcut 100 de locuințe sociale ca să mutăm ghetoul în blocul de pe strada Alexandru Vlahuță și la căsuțele de pe strada Căpitan Grigore Ignat. Am cheltuit circa 100 de miliarde de lei vechi, un efort extraordinar pentru ca această etnie să poată trăi civilizat. Am reîmproprietărit circa 250 de familii de romi care aveau case pe terenuri ce nu le aparțineau și pe care le-au putut cumpăra cu prețuri simbolice de un leu/mp. Tot un lucru lăudabil, deși am primit și critici, a fost să dăm loturi de case pentru circa 200 de familii. Nu ascund că, în audiențe, bârlădenii îmi spun că se simt nedreptățiți pentru că numai romii primesc loturi pentru case”.

În continuare, a vorbit profesorul de istorie Marian Bolum, care a făcut un scurt istoric al acestei etnii, începând cu migrația romilor din India, în secolul IX, și prima atestare documentară a lor în România. A urmat Esmeralda Bîgu, șefa Complexului de Servicii Comunitare nr. 1, care a menționat că, din 2005, a coordonat un proiect finanțat cu bani europeni în care beneficiari erau membri ai comunității romilor.

O scurtă cuvântare a ținut și Ionel Brătianu, șeful Centrului de Primire în Regim de Urgență pentru Copilul Abuzat, Neglijat și Exploatat Bârlad, atât în calitate de psiholog, cât și de asistent social. Una dintre problemele abordate s-a referit la faptul că mulți dintre romii din Bârlad, indiferent că sunt copii sau adulți, nu au acte de identitate, deci, teoretic, nu există. Acest lucru înseamnă că nu pot să beneficieze de anumite drepturi prevăzute prin lege, dar nici să aibă parte de școlarizare.

La Casa de Cultură „George Tutoveanu”, municipalitatea a marcat Ziua Internațională a Romilor. Pentru a marca Ziua Internațională a Romilor, municipalitatea bârlădeană a organizat o manifestare găzduită de Casa de Cultură „George Tutoveanu”. După o scurtă introducere făcută de Sorin Răducanu, consilier local din partea Partidei Romilor ProEuropa, microfonul a fost preluat de primarul de Bârlad, Constantin Constantinescu. Edilul a reamintit faptul că, de când se află în fruntea orașului, s-a implicat în îmbunătățirea calității vieții romilor: „De zece ani, de când sunt primar, am făcut multe lucruri pentru romi. Nu cred că s-a făcut în toată Moldova câte am…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile