Home » Sanatate » Spitalul bârlădean, mărul discordiei între Constantinescu și Constantinciu

Spitalul bârlădean, mărul discordiei între Constantinescu și Constantinciu

Ștefan Constantinciu, managerul Spitalului de urgență „Elena Beldiman”, nu este încântat de niciuna dintre ideile pe care primarul Constantin Constantinescu le are în legătură cu spitalul bârlădean.

Mihaela NICULESCU

Planurile de așa-zisă ajutorare a Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” pe care primarul bârlădean le-a dezvăluit recent într-o conferință de presă, l-au oripilat pe Ștefan Constantinciu, managerul spitalului. El a anunțat că se va opune din toate puterile intenției primarului de a vinde averea spitalului și a criticat lipsa de viziune a acestuia în legătură cu mutarea unor secții în clădirea care ar fi trebuit să găzduiască Azilul de bătrâni.

managerul stefan constantinciu - spital  cropat„Unde s-a mai văzut în România ca patrimoniul unui spital să fie diminuat într-o formă atât de radicală? Este importantă opinia populației, dar va fi necesar și acordul meu, iar eu dezaprob așa ceva. Atât cât voi mai fi manager, nu se va desfășura o astfel de activitate în curtea spitalului. Pacienții internați la Oncologie și Neurologie vor trebui strămutați, iar asta nu se poate. Ei au nevoie de liniște și nu de zgomotul produs de traficul mașinilor cu marfă, de descărcarea mărfii sau de aparatele de ventilație și frig. Nu cred că în curtea unui spital, autoritățile ar trebui să permită construirea unui supermarket”, a opinat Ștefan Constantinciu.

Așa cum am scris recent în ziarul nostru, primarul bârlădean a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că intenționează vânzarea zonei de sud a curții spitalului în scopul construirii unui supermarket. El crede că acest lucru va veni în sprijinul spitalului: „Din bugetul local, nu se va putea construi niciodată un spital nou care să găzduiască secțiile Pneumoftiziologie, Psihiatrie și Laboratorul de Sănătate Mintală. M-am gândit să propun bârlădenilor vânzarea acelui teren neîngrijit din curtea spitalului. Vom posta pe site-ul primăriei această idee și dacă bârlădenii vor fi de acord, atunci ea va fi pusă în practică. Suma obținută din vânzarea terenului s-ar putea ridica la 1 milion de euro, bani pe care-i putem folosi pentru construirea unui spital nou, în zona Podul Verde, unde au funcționat pe vremuri secțiile Neurologie și Dermato-venerice. Mai există și altă variantă, după finalizarea lucrărilor la azilul de bătrâni, să mutăm acolo secțiile din spitalul T.B.C.”, a declarat primarul Constantin Constantinescu.

În privința mutării secțiilor neautorizate sanitar, în clădirea azilului de bătrâni, Constantinciu nu este încântat absolut deloc: „Cred că domnul primar a glumit. Această clădire nu a fost construită de la început la standardele specifice unei unități spitalicești și mă refer la logistică, la infrastructură, la dimensiunea spațiilor și la organizarea circuitelor. Nicio autoritate, generic vorbind, de la ISU și până la DSP nu va aproba așa ceva”.

Fond de solidaritate pentru spitalul bârlădean

Replica lui Ștefan Constantinciu, managerului Spitalului „Elena Beldiman”, în legătură cu declarația primarului bârlădean Constantin Constantinescu potrivit căreia titulatura de „spital de urgență” este o căciulă mult prea mare pentru capul bârlădenilor, nu a întârziat: „Este adevărat că adresabilitatea este foarte mare, dar precizez că în acest spital nu se internează anual 200.000 de pacienți. Problema nu trebuie pusă așa. Sunt doar parțial de acord cu declarația domnului primar. Cred că este nevoie de o întâlnire cât mai urgentă cu primarii comunelor din jur, ai căror locuitori beneficiază de serviciile medicale ale spitalului bârlădean, pentru a pune în discuție constituirea unui fond de solidaritate, care să întregească bugetul spitalului”.

Declarația primarului a fost făcută în contextul discuțiilor despre semnarea contractului cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vaslui. Reamintim că managerul spitalului bârlădean a refuzat semnarea contractului din cauza banilor puțini. ñ plus, el a declarat că are așteptăsi serioase și de la Consiliul Local Bârlad, care alocă spitalului sume extrem de mici. Primarul a spus că lucrurile ar sta mult mai bine dacă spitalul nu ar cheltui atât de mult cu pacienți veniți din toate localitățile arondate Bârladului.

Nu putem pune o povară prea mare pe umerii bârlădenilor. Banii necesari ar trebui să vină din altă parte. Spitalul deservește un număr de 200.000 de locuitori, în vreme ce bârlădeni sunt doar 60.000, lucru care nu este tocmai corect”.

Ștefan Constantinciu, managerul Spitalului de urgență "Elena Beldiman", nu este încântat de niciuna dintre ideile pe care primarul Constantin Constantinescu le are în legătură cu spitalul bârlădean. Mihaela NICULESCU Planurile de așa-zisă ajutorare a Spitalului de Urgență "Elena Beldiman" pe care primarul bârlădean le-a dezvăluit recent într-o conferință de presă, l-au oripilat pe Ștefan Constantinciu, managerul spitalului. El a anunțat că se va opune din toate puterile intenției primarului de a vinde averea spitalului și a criticat lipsa de viziune a acestuia în legătură cu mutarea unor secții în clădirea care ar fi trebuit să găzduiască Azilul de bătrâni. "Unde…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile