Home » Social » Agricultură fără bani de la UE

Agricultură fără bani de la UE

Speranțele fermierilor care se gândeau să acceseze fonduri europene rămân, deocamdată, la stadiul de… speranțe. Reprezentanții Comisiei Eurpene au respins pentru a patra oară documentația întocmită de oficialii Ministerului Fondurilor Europene penru absorția de fonduri pentru segmentul agricol. În timp ce zeci de proiecte așteptă să fie aprobate pentru finanțare, factorii decizionali dau dovadă de o crasă incompetență.

Alexandru CROITORU

Că suntem deficitari la absorbția fondurilor europene nu este o noutate. De ani de zile ne plângem că avem bani puțini puși la dispoziție de către Uniunea Europeană, fără a băga în seamă incompetența profesională a celor care conduc forumurile de profil. Un astfel de exemplu este și faptul că, pentru a patra oară consecutiv, planurile de absorbție a fondurilor europene propuse de Guvern au făcut cale întoarsă de la Comisiile Europene. Din păcatre, incompetența unora este plătită de către cei care așteaptă bani europeni pentru a demara lucrări de investiții mari sau de către cei care doresc accesarea unui program care să le permită demararea unor afaceri cu bani europeni.

“Până în prezent, nu putem vorbi de pornirea marilor investiții în care suntem angrenați. Aici putem aminti de proiectul legat de deșeurile menajere de la Roșiești unde, dacă până la sfârșitul lunii august lucrările nu vor demara, va fi greu. Lipsa alocărilor de fonduri anul acesta poate aduce întârzieri mari în ceea ce privește începerea și finalizarea lucrărilor de investiții. La nivelul municipiului Vaslui, marele noroc este legat de faptul că multe din lucrări sunt executate cu fonduri din bugetul propriu și chiar dacă acest lucru determină întârzierea unor lucrări, important este că se fac, comparativ cu ce se întâmpla în Vaslui în urmă cu 10 ani”, e de părere Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui.

Un alt motiv pentru care suntem nevoiți să ne legăm de accesarea fondurilor europene este cel legat de dezvoltarea economică a județului Vaslui în condițiile în care Rusia a impus embargo Moldovei și României pe diverse motive, iar produsele noastre nu mai pătrund pe piața rusească. În acest caz, ar trebui să marșăm pe directivele Uniunii Europene, mai ales la nivel declarativ și să așteptăm un sprijin real în ceea ce privește piața de desfacere a produselor preponderant agricole din județul Vaslui și Republica Moldova.

“De ceva ani se discută de o piață în care să fie valorificate produsele județului nostru dar și a celor din Moldova. Ocazia este oportună acum când Primăria Vaslui va deschide noua piață Vidin și va lua în discuție amenajarea unui nou Obor în care să fie vândutre produse autohtone dar și aduse din Republica Moldova. Cred că este timpul să nu se arate că Uniunea Europeană chiar ne este alături nu numai la mod decalartiv și nouă și moldovenilor, iar cele două state vor primi spijin pentru o piață de desfacere a produselor autohtone”, a mai spus Ionel Constantin.

Speranțele fermierilor care se gândeau să acceseze fonduri europene rămân, deocamdată, la stadiul de... speranțe. Reprezentanții Comisiei Eurpene au respins pentru a patra oară documentația întocmită de oficialii Ministerului Fondurilor Europene penru absorția de fonduri pentru segmentul agricol. În timp ce zeci de proiecte așteptă să fie aprobate pentru finanțare, factorii decizionali dau dovadă de o crasă incompetență. Alexandru CROITORU Că suntem deficitari la absorbția fondurilor europene nu este o noutate. De ani de zile ne plângem că avem bani puțini puși la dispoziție de către Uniunea Europeană, fără a băga în seamă incompetența profesională a celor care conduc forumurile…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile