Home / Social / Sute de credincioși la bisericile din Vaslui, de Bobotează

Sute de credincioși la bisericile din Vaslui, de Bobotează

Sute de credincioși vasluieni au stat, ieri, la cozi, pentru a lua apă sfințită de Bobotează. La toate bisericile din oraș, preoții au oficiat mai întâi Sfânta Liturghie, lăcașele fiind pline ochi, iar mai apoi, afară, au ținut noi slujbe de sfințire a apei. Unii oameni au venit doar pentru a lua aghiasmă și s-au așesat cu câteva ore înainte, să prindă rând în față, profitând de faptul că Sfânta Liturghie nu se terminase încă. De exemplu, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” au fost sfințite butoaie cu mii de litri de apă, ajutoarele Bisericii umplând sticla fiecărui credincios cu ajutorul celor 12 robinete pregătite din timp.

La biserica ”Sfântul Ioan”, apa a fost pregătită, din timp, în sticle de un litru, cu etichete pe care scria „Agheasmă mare”. Sticlele au fost puse pe mese, așezate în formă de cruce, sfințite și împărțite, apoi, credincioșilor.

În final, toți au reușit să plece acasă cu apă sfințită. Agheasma mare se ia timp de opt zile, pe stomacul gol, înainte de anaforă.

Boboteaza a decurs la Vaslui fără incidente, polițiștii locali și jandarmii având grijă ca lumea să nu se calce în picioare.

Boboteaza este una din cele mai importante sărbători, atât pentru credincioșii ortodocși, cât și pentru cei catolici. Această sărbătoare este instituită în amintirea botezului primit de Mântuitorul Iisus Hristos din mâna Sfântului Ioan Botezătorul în apa Iordanului.

În unele sate vasluiene, de Bobotează există diverse obiceiuri. De exemplu, prin multe locuri, la biserici se sculptează cruci de gheață. La Tăcuta, în fiecare an se rspectă acest obicei, iar la Unțești, comuna Bogdănești, se fac tot timpul mai multe cruci, satul fiind renumit pentru acest lucru. (Roxana NĂSTASĂ)

Sute de credincioși vasluieni au stat, ieri, la cozi, pentru a lua apă sfințită de Bobotează. La toate bisericile din oraș, preoții au oficiat mai întâi Sfânta Liturghie, lăcașele fiind pline ochi, iar mai apoi, afară, au ținut noi slujbe de sfințire a apei. Unii oameni au venit doar pentru a lua aghiasmă și s-au așesat cu câteva ore înainte, să prindă rând în față, profitând de faptul că Sfânta Liturghie nu se terminase încă. De exemplu, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” au fost sfințite butoaie cu mii de litri de apă, ajutoarele Bisericii umplând sticla fiecărui credincios cu ajutorul…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Angajatorii vasluieni și Inspecția Muncii au făcut pace la Comisia de Dialog Social

Ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la ...

Cum rezolvă primarul „Pinocchio” problema spațiului locativ la Bârlad

de Mihaela NICULESCU   Mințită și abandonată. Așa se ...

Expoziție dedicată luptei polonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui și Consiliul Județean ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: