Home » National » Totul despre cea mai veche și mare minune a lumii creștine! Ce se întâmplă cu Lumina Sfântă? Mărturii ULUITOARE ale martorilor

Totul despre cea mai veche și mare minune a lumii creștine! Ce se întâmplă cu Lumina Sfântă? Mărturii ULUITOARE ale martorilor

Mulți consideră minunea ca fiind o faptă, un lucru neobișnuit, ceva ieșit din comun. În Noul Testament, minunile sunt considerate ca fiind niște semne, venite direct de la Dumnezeu, în urma cărora se testează credința oamenilor. Cu toate acestea, creștinismul se bucură, an de an, de zeci de secole, d eo minune cu totul și cu totul aparte.
Sunt multe minuni care se intâmpla o dată în viață, sunt altele care se repetă odată la ceva timp dar doar una singură se întâmplă an de an și mai exact în noaptea de Înviere. Minunea Luminei Sfinte de la Ierusalim are loc la Biserica Sfântului Mormânt. Mulți o consideră cea mai veche minune a lumii creștine, a fost documentată consecvent din 1106. Ceremonia este transmisă în direct, în Grecia, Ucraina, Rusia, România, Belarus, Bulgaria, Cipru și alte țări cu comunități creștin-ortodoxe. Patriarhul Diodor al Ierusalimului, patriarh între anii 1981-2000 a ajuns la Ierusalim in anul 1938, de atunci a participat an de an la ceremonie.

,,Rugăciunea în Sfântul Mormânt este un moment foarte sfânt, într-un loc foarte sfânt. De aici a înviat cu slavă Domnul și de aici Și-a răspândit lumina în lume. Îngenunchind în fața acestui loc unde El a înviat din morți, suntem aduși în imediata apropiere a Învierii Sale slăvite. Nu cred că este o întâmplare că Focul Sfânt apare exact pe locul acesta. Hristos vrea să ne reamintească faptul că Învierea Sa este o realitate, nu un mit. După ce au fost stinse toate luminile din biserică, mă înclin și intru în prima încăpere a mormântului (Capela Îngerului). De acolo îmi găsesc drumul prin întuneric spre camera interioară unde a fost îngropat Hristos. Aici îngenunchez cu frică sfântă în fața locului unde a zăcut trupul lui Hristos după moarte și de unde a înviat. Spun anumite rugăciuni care ne-au fost transmise de-a lungul secolelor și după aceea aștept. Uneori aștept câteva minute, dar de obicei minunea are loc imediat după ce am spus rugăciunile. Din mijlocul lespezii pe care a fost culcat Iisus se revarsă o lumină nedefinită, care are o tentă albăstruie, dar culoarea poate căpăta multe nuanțe. Nu poate fi descrisă în cuvinte omenești. Lumina răsare din piatră ca ceața care se ridică deasupra unui lac, lespedea pare a fi acoperită de un nor, dar este lumină. Lumina se comportă diferit în fiecare an. Uneori acoperă piatra, alteori luminează tot Mormântul, așa încât oamenii de afară văd Mormântul plin de lumină. La un moment dat, Lumina se înalță și formează o coloană în care focul este de natură diferită, așa că pot aprinde lumânările mele de la ea. După ce am primit flacăra, ies și dau Focul întâi patriarhului armean, apoi patriarhului copt și după aceea tuturor celor prezenți în biserică”, spune înaltul prelat.

Există români care susțin faptul că au văzut Lumina Sfântă și au rămas uimiți. Unul dintre ei, este părintele Victor Barbu de le Episcopia Râmnicului, el a avut ocazia să vadă Lumina în anul 2000. „Venirea Luminii Sfinte este dovada cea mai puternică a faptului că Ortodoxia este singura adevărată, întrucât numai la ortodocși vine Sfânta Lumină, nici la catolici, nici la armeni, care au altarul acolo, nu se aprinde”, a mărturisit părintele.
Deși când lumea aude cuvântul de „lumină” se gândesc la o lumină obișnuită dar aici este diferit pentru că această Lumină Sfântă arde dar nu frige. Silvia State a văzut Lumina Sfântă în anul 1985, ea declară că nu a mai văzut așa ceva în viața ei.

„Țin minte că un om s-a urcat pe o schelă pentru a vedea fenomenul, lui i s-a aprins mai repede lumina, care a venit ca un fulger prin cupola bisericii. După câteva clipe, luminile s-au aprins la toată lumea. Înainte de aceasta, patriarhul care a ieșit cu Lumina Sfântă de la mormântul Mântuitorului avea o figură luminoasă, ce m-a mirat, că deși barba îi era lungă și scânteile de la lumină străbăteau barba nu i s-a întâmplat nimic”, a spus Silvia.
Oamenii înconjoară de trei ori Sfântul Mormânt, cu flăclii din Sfânta Lumină, cântând  „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din mormânturi viață dăruindu-le”, apoi se citește Evanghelia Învierii în fața Sfântului Mormânt.

Sursa: spynews.ro

Mulți consideră minunea ca fiind o faptă, un lucru neobișnuit, ceva ieșit din comun. În Noul Testament, minunile sunt considerate ca fiind niște semne, venite direct de la Dumnezeu, în urma cărora se testează credința oamenilor. Cu toate acestea, creștinismul se bucură, an de an, de zeci de secole, d eo minune cu totul și cu totul aparte. Sunt multe minuni care se intâmpla o dată în viață, sunt altele care se repetă odată la ceva timp dar doar una singură se întâmplă an de an și mai exact în noaptea de Înviere. Minunea Luminei Sfinte de la Ierusalim are…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile