Home » National » Guvernul a stabilit, prin Ordonanta de Urgenta, situatiile in care ANAF poate suspenda activitatea firmelor

Guvernul a stabilit, prin Ordonanta de Urgenta, situatiile in care ANAF poate suspenda activitatea firmelor

Guvernul a stabilit, printr-o Ordonanta de Urgenta, modul in care pot fi sanctionate de catre ANAF firmele care sunt gasite cu nereguli. Potrivit noilor masuri, vor fi mai multe praguri de sanctiuni pana la suspendarea activitatii unei firme. Activitatea poate fi suspendata abia la a doua abatere constatata intr-un interval de 24 de luni de zile, in cazurile in care sunt depistate sume mari neinregstrate. „La prima constatare nu se suspenda activitatea, se aplica amenda respectiva”, a declarat ministrul finantelor, Eugen Teodorovici. In plus, valoarea sanctiunilor variaza in functie de cat de mare este abatere.
Ce amenzi pot primi firmele

  • 1. Daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este de pana la 300 lei inclusiv, dar nu mai mult de 3% inclusiv , din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la ora controlului, ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu avertisment, fara aplicarea sanctiunii complementare.
  • 2. Daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei  este de pana la 300 lei inclusiv, dar mai mare de  3% , din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la ora controlului, ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei, fara aplicarea sanctiunii complementare.
  • 3. Daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei  este cuprinsa intre 300 lei  si 1.000 lei inclusiv, dar este mai mica de 3% inclusiv, din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la ora controlului, ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei, fara aplicarea sanctiunii complementare.
  • 4. Daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei  este cuprinsa intre 300 lei  si 1.000 lei inclusiv, dar este mai mare de 3%  din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la ora controlului, ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 lei la 20.000 lei. De asemenea, se suspenda pentru 30 de zile activitatea operatorului economic pentru unitatea de vanzare la care s-a constatat contraventia, incepand cu cea de-a doua abatere constatata intr-un interval de 24 de luni.
  • 5. Daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este mai mare de 1.000 lei, dar este mai mica de 3% inclusiv, din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la ora controlului, ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 25.000 lei, fara aplicarea sanctiunii complementare.
  • 6. Daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este mai mare de 1.000 lei  si  mai mare de 3%, din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la ora controlului, ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 25.000 lei la 30.000 lei. De asemenea, se suspenda pentru 30 de zile activitatea operatorului economic pentru unitatea de vanzare la care s-a constatat contraventia, incepand cu cea de-a doua abatere constatata intr-un interval de 24 de luni, indiferent pentru care dintre situatiile prevazute mai sus a fost aplicata sanctiunea la prima abatere, in cadrul termenului de 24 de luni.
  • 7. Pentru situatiile prevazute la punctele 4 si 6, daca operatorul economic achita atat amenda, cat si o suma egala cu de zece ori amenda aplicata, sanctiunea complementara (suspendarea pentru 30 de zile a activitatii operatorului economic pentru unitatea in care s-a constatat contraventia) inceteaza de drept in termen de 24 de ore de la prezentarea dovezii achitarii la organul constatator.

„Pentru cele doua situatii, aceea cu amenzi cuprinse intre 15.000 de lei si 20.000 de lei si cea cu amenzi intre 25.000 de lei si 30.000 de lei, unde spuneam ca se poate suspenda si activitatea respectiva de la a doua fapta inregistrata, exista posibilitatea achitarii amenzii aplicate, cat si a unei sume egale de 10 ori a amenzii aplicate pentru ca sanctiunea complementara sa inceteze in termen de 24 de ore de la prezentarea dovezii achitarii la organul constatator”, a spus ministrul finantelor.
Odata cu aceste sanctiuni se aplica si prevederile  privind confiscarea sumelor detinute la punctele de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, care nu pot fi justificate prin datele inscrise in documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, in registrul de bani personali, in registrul special sau in chitante.
UPDATE Actul normativ mai aduce unele modificari si in ceea ce priveste regimul de sanctionare al operatorilor economici care nu se doteaza cu aparate de marcat electronice fiscale, desi au aceasta obligatie. Astfel, potrivit noilor reglementari, in situatiile in care operatorul economic nu s-a dotat cu aparat de marcat electronic fiscal, suspendarea activitatii va fi dispusa pana in momentul in care acesta se conformeaza prevederilor legale si achizitioneaza un aparat de marcat pe care il fiscalizeaza si il utilizeaza in activitate, facand in acelasi timp, dovada platii amenzii pe care organul de control i-a aplicat-o. Conform legislatiei aflata pana acum in vigoare, sanctiunea pentru operatorii economici care nu erau dotati cu aparat electronic fiscal consta in suspendarea activitatii de la o luna la 3 luni, fara a se tine cont de intrarea in legalitate si nici de plata amenzii.

Sursa: hotnews.ro

Guvernul a stabilit, printr-o Ordonanta de Urgenta, modul in care pot fi sanctionate de catre ANAF firmele care sunt gasite cu nereguli. Potrivit noilor masuri, vor fi mai multe praguri de sanctiuni pana la suspendarea activitatii unei firme. Activitatea poate fi suspendata abia la a doua abatere constatata intr-un interval de 24 de luni de zile, in cazurile in care sunt depistate sume mari neinregstrate. "La prima constatare nu se suspenda activitatea, se aplica amenda respectiva", a declarat ministrul finantelor, Eugen Teodorovici. In plus, valoarea sanctiunilor variaza in functie de cat de mare este abatere. Ce amenzi pot primi firmele…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: