Home » Administratie » Spitalul Județean înghite noi fonduri – Sute de milioane pentru o baracă de tablă!

Spitalul Județean înghite noi fonduri – Sute de milioane pentru o baracă de tablă!

de Marian MOCANU

După ce s-au cheltuit zeci de milioane de euro pentru reabilitarea Spitalului Județean de Urgență Vaslui, acum se alocă noi fonduri pentru corectarea unor greșeli de proiectare. Este vorba de 60.000 lei destinați construirii unei barăci ce ar urma să adăpostească grupul electrogen ce va furniza curent electric în cazul unor întreruperi. Chiar și consilierii PSD s-au arătat mirați de costurile unei barăci de tablă cu o suprafață de 18 mp și o înălțime maximă de 3,13 metri.

Consilierii județeni au aprobat, ieri, alocarea a peste 60.000 lei pentru construirea unei clădiri care să adăpostească grupul electrogen ce ar urma să fie folosit în cazul situațiilor de urgență la Spitalul Județean Vaslui. Conform explicațiilor date consilierilor, în proiectul de reabilitare a celei mai mari unități spitalicești din județ nu era eligibilă construirea de clădiri noi, nici măcar pentru a adăposti grupul electrogen absolut necesar în cazul căderilor de curent atât de dese în ultima perioadă.

Inițial s-a luat decizia ca, pentru a preveni problemele de funcționare care ar putea apare pe timpul iernii, să fie achiziționat un grup electrogen carcasat, special construit pentru amplasarea în spații exterioare, la niște costuri suplimentgare față de un utilaj obișnuit.

În vederea obținerii autorizației de securitate la incendiu, în luna aprilie s-a început elaborarea unei expertize tehnice în acest sens. Rezultatele expertizei sunt stupefiante: conformarea spațiului existent, în special scările existente, nu respectă normativele legale în vigoare, deci practic proiectul de reabilitare a spitalului, elaborat de Oficiul pentru Proiectarea Construcțiilor Carpați București are foarte multe lacune. Este vorba de normativele privind esiguranța în exploatare, cele privind criteriile de performanță specific rampelor și scărilor pentru circulația pietonală, dar și normativele privind siguranța la foc sau cele privind proiectarea și verificarea construcțiilor spitalicești și a instalațiilor aferente!

Deci, în afara faptului că amplasarea în aer liber a grupului electrogen nu respectă normativele în vigoare, nici măcar scările exterioare nu prezintă siguranță în exploatare, motiv pentru care și acum, la aproape un an de la finalizarea proiectului, aceste scări sunt închise. În acest moment, atât personalul medical sau auxiliar, cât și pacienții sau aparținătorii acestora folosesc, pentru a urca la secțiile medicale de la etajele superioare ale clădirii, exclusiv lifturile, scara exterioară fiind închisă.

Costurile pentru construirea scării exterioare sunt pe măsură: 2,33 milioane lei pentru ceva care, cel puțin deocamdată, nu este funcțional. În cazul unei pene de curent, este clar că lifturile vor rămâne blocate până la intrarea în funcțiune a grupului electrogen a spitalului, echipament care însă nu are toate avizele pentru a putea fi folosit în caz de nevoie!

În ceea ce privește construcția prevăzută pentru a adăposti acest grup electrogen, este vorba practic de o simplă baracă, cu o suprafață de 18 mp și o înălțime maximă de 3,13 metri, ce va fi situată în imediata apropiere a Corpului C a Spitalului Județean de Urgență Vaslui. Practic, pentru această baracă executată din panouri metalice tip sandwich susținute de stâlpi metalici amplasați pe niște blocuri din beton armat, se vor cheltui, din bugetul CJ, peste 600 milioane lei vechi!

Chiar și consilierii PSD s-au arătat mirați de aceste costuri calculate de proiectant, tot atât cam cât ar costa o casă de locuit.

„Nu cunoașteți cât de exigente sunt normele Inspectoratului pentru Situații de Urgență! N-avem ce face, nu putem depăși acest impediment, trebuie ca până în nopiembrie, când expiră contractul finanțat cu bani europeni, ne trebuie acea autorizație de siguranță împotriva incendiilor, altfel dăm banii înapoi. Vrem, nu vrem, trebuie să facem acea clădire. Grupul electrogen este deja amplasat, așa că nu putem să facem clădirea din bolțari, singura soluție este să o ridicăm în jurul instalației. Chiar și așa, timpul este scurt, procedurile sunt greoaie, sperăm să ne încadrăm în termen”, le-a explicat președintele CJ, Dumitru Buzatu.

Dacă este nevoie, aceasta este încă o dovadă că autoritățile județene, având la discreție importante fonduri nerambursabile, nu sunt în stare să facă o treabă bună până la capăt.

de Marian MOCANU După ce s-au cheltuit zeci de milioane de euro pentru reabilitarea Spitalului Județean de Urgență Vaslui, acum se alocă noi fonduri pentru corectarea unor greșeli de proiectare. Este vorba de 60.000 lei destinați construirii unei barăci ce ar urma să adăpostească grupul electrogen ce va furniza curent electric în cazul unor întreruperi. Chiar și consilierii PSD s-au arătat mirați de costurile unei barăci de tablă cu o suprafață de 18 mp și o înălțime maximă de 3,13 metri. Consilierii județeni au aprobat, ieri, alocarea a peste 60.000 lei pentru construirea unei clădiri care să adăpostească grupul electrogen…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile