Home » Administratie » Vin bani pentru reabilitarea drumurilor județene și comunale

Vin bani pentru reabilitarea drumurilor județene și comunale

de Marian MOCANU

Guvernul a alocat miercuri suma de 300 milioane lei pentru reabilitarea drumurilor județene și comunale, fonduri care vor ajunge la dispoziția consiliilor județene. Ca niciodată, Vasluiului i-a fost alocată cea mai mare sumă dintre toate județele, respectiv 8,532 milioane lei, criteriile de alocare fiind lungimea totală a drumurilor, capacitatea financiară redusă a județelor.

Veste bună pentru locuitorii și în special șoferii vasluieni. În ședința de guvern de miercuri, 19 august, s-a decis alocarea de fonduri importante pentru reabilitarea drumurilor județene și comunale. Din totalul de 300 milioane lei alocați la nivel național, județului Vaslui i-a fost repartizară suma de 8,532 milioane lei. Ca niciodată, Vasluiul este în capul listei, celelalte județe primind sume mai mici destinate reabilitării drumurilor, cele mai mici sume revenind județelor Ilfov, doar 5,582 milioane lei, și Brașov, 6,44 milioane lei. Dealtfel, unul dintre criteriile repartizării banilor de la bugetul de stat, pe lângă lungimea totală a drumurilor județene și comunale, îl constituie chiar capacitatea financiară a județului, sumele fiind alocate invers proporțional cu acest criteriu. Hotărârea de Guvern a fost inițiată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Cele două principii asigură repartizarea echilibrată a banilor pe județe, ceea ce va contribui la reducerea discrepanțelor dintre ele. Ulterior publicării acestei Hotărâri în Monitorul Oficial, repartizarea în cadrul județelor se va face prin hotărâri ale consiliilor județene, după consultarea primarilor, în funcție de lungimea și starea tehnică a drumurilor”, se spune în comunicatul de presă remis de Guvernul României.

În județul Vaslui, datorită resurselor financiare reduse și a alocării, în ultimii ani, de la bugetul de stat, de sume relativ mici destinate reabilitării drumurilor județene sau comunale, multe dintre drumurile județene și comunale sunt într-o stare jalnică. În acest an, doar de la bugetul CJ Vaslui au fost alocate peste zece milioane lei pentru reparațiile drumurilor județene, alte câteva zeci de milioane, bani guvernamentali, fiind alocate prin OG 28 pentru finalizarea unor astfel de lucrări. În schimb, multe dintre drumurile comunale sunt într-o stare foarte proastă. În multe cazuri bugetele mici ale primăriilor nu au permis decât reparații minore ori împrăștierea de piatră, în special la începutul sezonului rece, pentru menținerea cât de cât în stare de circulație a respectivelor drumuri. În concluzie, cele peste 85 de miliarde de lei vechi care vor ajunge în județul Vaslui cu destinație precisă, de reabilitare a drumurilor județene și comunale, sunt mai mult decât binevenite.

Pentru locuitorii județului Vaslui, alocarea acestor fonduri reprezintă o veste foarte bună, la fel și pentru noi, conducerea Consiliului Județean, care încercăm să găsim resurse financiare pentru reparația drumurilor. La următoarea ședință de CJ, cea de săptămâna viitoare, se va face rectificarea de județ, repartiția banilor pe comune urmând a se face în funcție strict de priorități. Se are în primul rând în vedere reabilitarea unor drumuri care au neapărată nevoie de reparații, mă refer aici la drumurile județene de pe raza comunelor Ferești, Gherghești, sau Bogdănești. În ceea ce privește reabilitarea drumurilor comunale, repartizarea fondurilor se va face după ce vom avea și discuții cu primarii. Prioritate vor avea comunele cu resurse financiare reduse, sau cele cu probleme deosebite. Vrem ca acești bani, alături de cei din bugetul propriu, sau proveniți din surse externe de finanțare, să fie folosiți cu chibzuință și cu maximă responsabilitate”, ne-a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

de Marian MOCANUGuvernul a alocat miercuri suma de 300 milioane lei pentru reabilitarea drumurilor județene și comunale, fonduri care vor ajunge la dispoziția consiliilor județene. Ca niciodată, Vasluiului i-a fost alocată cea mai mare sumă dintre toate județele, respectiv 8,532 milioane lei, criteriile de alocare fiind lungimea totală a drumurilor, capacitatea financiară redusă a județelor.Veste bună pentru locuitorii și în special șoferii vasluieni. În ședința de guvern de miercuri, 19 august, s-a decis alocarea de fonduri importante pentru reabilitarea drumurilor județene și comunale. Din totalul de 300 milioane lei alocați la nivel național, județului Vaslui i-a fost repartizară suma de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor