Home » Social » Zeci de mii de vasluieni au cerut ajutor pentru încălzire

Zeci de mii de vasluieni au cerut ajutor pentru încălzire

de Marian MOCANU

Peste 21.000 de vasluieni vor beneficia de ajutoare financiare de la stat pentru încălzirea locuinței și în acest sezon rece. Doar în municipiul Vaslui, 1.484 de persoane au depus deja, până pe data de 20 noiembrie, cereri pentru ajutoare de căldură. Culmea este că cei mai mulți dintre cei care au cerut aceste subvenții folosesc gazul metan pentru încălzirea locuinței, având instalate centrale termice de apartament.

Un număr de 1.484 de locuitori ai municipiului Vaslui au solicitat acordarea de ajutoare financiare de la stat pentru încălzirea locuinței pentru sezonul rece 2015 – 2016. Dintre solicitanți, 123 familii, cele mai multe din suburbii, au solicitat ajutoare pentru încălzirea cu lemne, alte 146 gospodării folosesc energia electrică pentru încălzirea locuinței, și doar 140 de cereri au fost depuse pentru subvenționarea căldurii primite de la furnizorul local de termoficare, SC Termprod SA Vaslui. Cele mai multe cereri de ajutoare de încălzire, în număr de 1.075, au venit din partea celor care folosesc gazul metan pentru încălzire. Prea puțini și-au adaptat sobele de teracotă pentru a funcționa pe gaz, astfel că, cei mai mulți solicitanți dispun de centrale termice de apartament. Alte familii folosesc pentru încălzirea apartamentului surse de căldură alimentate cu curent electric. Anul trecut, au fost doar 210 solicitări în acest sens, pe când, în acest an, doar la nivelul municipiului Vaslui, au fost nu mai puțin de 146 de solicitări de ajutoare pentru încălzirea folosind energia electrică.

Ajutoarele financiare se acordă persoanelor sau famililor care folosesc pentru încălzirea locuințelor atât combustibili solizi (lemne ori cărbune), sau lichizi, dar și cei care au surse de încălzire alimentate cu gaz ori curent electric. Condițiile pe care solicitanții de ajutoare de încălzire trebuie să le îndeplinească sunt următoarele: la energie termică – venituri nete lunare realizate de până la 786 lei pe membru de familie, respectiv 1.082 lei în cazul persoanei singure), la gaze naturale – persoane cu venituri nete lunare până la 615 lei pe membru de familie.

Valoarea ajutorului financiar acordat pentru încălzirea locuinței este în funcție pe venitul pe membru de familie și poate fi, în cazul celor branșați la sistemul centralizat de încălzire, între 10 și 90% din factura la energie termică. În cazul celor care folosesc combustibili solizi sau lichizi pentru încălzirea locuinței, ajutorul lunar pentru încălzireeste cuprins între 54 de lei (pentru cei cu un venit lunar pe membru de familie mai mic de 155 de lei) și 16 lei (pentru cei cu un venit pe membru de familie cuprins între 540 de lei și 615 lei lunar).

Cei care folosesc pentru încălzirea locuințelor energie electrică, pot beneficia de ajutor dacă au venituri nete lunare de până la 615 lei pe membru de familie. O condiție esențială pentru a primi aceste ajutoare pentru încălzire este de a nu deține atelaje, autovehicule, teren intravilan sau extravilan în suprafață mai mare de 25 ari, ori alte bunuri care ar putea genera venituri.  Lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului, mai cuprinde clădiri și alte bunuri mobile, precum și suprafețe de teren, animale și păsări a căror valoare netă de producție anuală depășește cumulat suma de 1.000 euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 euro pentru familie.

Documentul rezultat în urma stabilirii valorii nete se listează și se anexează la fișa de calcul, respectiv la dosarul de încălzire. În situația în care suprafețele de teren deținute de solicitant, indiferent de calitatea acestora, nu sunt cultivate, pentru evaluarea acestora se va lua în calcul cea mai mică valoare netă ce poate rezulta în urma aplicării metodologiei.

Anul trecut, de aceste ajutoare financiare au beneficiat peste 20.000 de vasluieni.

About Tehno Redactor