Home » Administratie » Rectificarea bugetului municipiului Vaslui, făcută pentru profesori

Rectificarea bugetului municipiului Vaslui, făcută pentru profesori

de Marian MOCANU

Aproape în totalitate, banii primiți de municipiul Vaslui la ultima rectificarea bugetului național vor merge pentru drepturile salariale ale cadrelor didactice. Aproape 6,4 milioane lei vor ajunge astfel în buzunarele profesorilor și 159.000 lei la persoanele cu handicap. S-a mai primit și suma de 66.000 lei pentru repararea drumurilor din municipiu! În aceste condiții, nu este de mirare că această rectificare a fost modestă din punct de vedere a banilor alocați pentru continuarea investițiilor pe cale de finalizare.

Chiar dacă bugetul de stat a fost darnic cu municipiul vaslui, alocând aproape șapte milioane de lei la ultima rectificare, majoritatea covârșitoare a banilor nu vor merge către investiții, ci pentru plata drepturilor salariale a profesorilor. Astfel, Finanțele Publice au repartizat nu mai puțin de 3,101 milioane lei pentru plata salariilor profesorilor. Alte 2,888 milioane lei s-au primit pentru plata unor drepturi salariale a cadrelor didactice câștigate prin hotărâri judecătorești și a CAS-ului datorat de angajator, respectiv primăria Vaslui. Altă sumă, 425.000 lei a fost alocată tot pentru diverse cheltuieli din învățământ. Veste bună și pentru persoanele cu handicap din municipiu, pentru care s-a virat suma de 159.000 lei necesară plății indemnizațiilor lunare și cheltuielilor cu asistenții personali.

În ceea ce privește bani pentru investiții, nu s-au acordat pentru cel mai mare municipiu din județ decât suma de 270.000 lei, bani destinați în principal plății datoriilor, și 66.000 lei pentru drumuri. Adică mai puțin decât au primit cele mai multe dintre comunele din județ, care au de 30 de ori mai puțini locuitori decât municipiul Vaslui. În aceste condiții nu este de mirare că banii alocați prin această rectificarea a bugetului local a municipiului Vaslui, aprobată ieri de consilierii municipali, sunt foarte puțini. În principal, este vorba de sume mici, provenite din reducerea unor cheltuieli, necesare susținerii funcționării diverselor instituții sau compartimente a primăriei. De exemplu, s-a alocat 110.000 lei pentru acoperirea până la sfârșitul anului, a cheltuielilor cu curățenia orașului, 150.000 lei sunt destinați Termprod SA, pentru subvențiilor aferente acoperirii diferențelor între costul și tariful energiei termice furnizate populației, sau 50.000 lei destinați acordării de ajutoare în natură unor persoane cu handicap aflate în dificultate. Poate cea mai mare cheltuială suplimentară pe care și-a permis-o municipalitatea la acest sfârșit de an o reprezintă alocarea sumei de 321.000 lei pentru amenajarea rețelei de hidranți în exteriorul școlii din Brodoc și banii necesari achiziționării și montării de paratrăsnete la unitățile de învățământ din subordinea primăriei. Și asta doar pentru că s-a cerut în mod expres din partea ISU Vaslui efectuarea acestor lucrări, pentru a scade riscul de incendii la aceste instituții și pentru că așa prevede noua lege abia adoptată în urma tragediei de la Clubul Colectiv. Banii au fost luați de la alte capitole a bugetului primăriei, cum ar fi de la proiectul noului bazar, suma de 895.000 lei, ori de la lucrările de reabilitare a unor străzi din centrul municipiului, lucrări care ar au fost amânate pentru anul viitor.

de Marian MOCANU Aproape în totalitate, banii primiți de municipiul Vaslui la ultima rectificarea bugetului național vor merge pentru drepturile salariale ale cadrelor didactice. Aproape 6,4 milioane lei vor ajunge astfel în buzunarele profesorilor și 159.000 lei la persoanele cu handicap. S-a mai primit și suma de 66.000 lei pentru repararea drumurilor din municipiu! În aceste condiții, nu este de mirare că această rectificare a fost modestă din punct de vedere a banilor alocați pentru continuarea investițiilor pe cale de finalizare. Chiar dacă bugetul de stat a fost darnic cu municipiul vaslui, alocând aproape șapte milioane de lei la ultima rectificare,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor