Home » National » Fiscul e interesat de studiile și datoriile patronilor

Fiscul e interesat de studiile și datoriile patronilor

Fiscul se interesează ce studii au patronii din România, ce bani dețin în conturile din străinătate, dacă au datorii și cine îi poate recomanda că sunt onești. Așa vor inspectorii fiscali să prevină evaziunea fiscală. Toate aceste întrebări sunt trecute într-un formular pe care patronii trebuie să-l completeze dacă vor să obțină deduceri de la stat. Oamenii de afaceri reclamă însă că inspectorii fiscali cer o grămadă de documente într-un timp scurt și că sunt tratați din start ca evazioniști. 

„Există o întrebare referitoare la conturile bancare ale contribuabilului, numărul de contracte individuale de muncă încheiate…”, spune Alexandru Cristea, specialist fiscal.

Un formular de 13 pagini este mărul discordiei dintre Fisc și mai multe firme din România. Oamenii de afaceri atrag atenția că inspectorii fiscali cer patronilor un volum uriaș de informații, într-un timp prea scurt. Pe baza răspunsurilor date, care trebuie justificate prin acte, Fiscul decide dacă firma poate beneficia de rambursarea TVA de la stat sau nu.

Administratori străini, numiți de multinaționale în România, au refuzat acest mandat tocmai pe solicitările de a arăta veniturile. Se ajunge în situația în care un administrator din Canada trebuie să-ți declare veniturile dintr-o schemă de fond de pensii din Alaska”, spune Alexandru Cristea, specialist fiscal.

Formularul trebuie completat și de firmele care doar și-au schimbat adresa sau administratorii. Patronii care nu obțin un punctaj bun riscă să nu-și poată deconta TVA-ul.

Este o penalizare uriașă, care poate scoate din business orice companie. Vedem încă o măsură prin care ANAF îi pedepsește pe bunii contribuabili pentru faptul că există printre noi și evazioniști”, spune Gabriel Sincu, specialist fiscal.

Întrebările Fiscului vizează datoriile la buget pe care le-ar avea patronii și asociații lor, dar și rezultatele financiare trecute.

Fiscul îi întreabă pe patroni ce studii au și ce conturi dețin în străinătate. Anul trecut, se pare că unele dintre aceste întrebări au fost destul de grele pentru unii patroni. 35 la sută dintre patronii care au cerut aprobarea Fiscului au fost refuzați.

Șeful ANAF, Gelu Diaconu, spune că instituția pe care o conduce are numeroase cazuri de fraudare a bugetului cu sute de milioane de euro de către firme mari și că sunt zeci de mii de firme fantomă care nu plătesc taxe.

Măsurile luate de ANAF nu elimină cauzele, ci doar diminuează efectele evaziunii, spun oficialii Ministerului de Finanțe. Aceștia propun ca soluție taxarea inversă, adică plata taxei de către beneficiar, nu de către furnizorul unui bun sau serviciu.

„Acum, în jur de jumătate din forța de inspecție fiscală lucrează ca să aprobe rambursări de TVA. Pune presiuni și creează riscuri pentru antreprenori”, spune Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor.

Statistic, măsurile ANAF dau rezultate. Anul trecut, instituția a încasat din TVA peste 57 de miliarde de lei, cu 12 la sută mai mult față de 2014.

Sursa: digi24.ro

Fiscul se interesează ce studii au patronii din România, ce bani dețin în conturile din străinătate, dacă au datorii și cine îi poate recomanda că sunt onești. Așa vor inspectorii fiscali să prevină evaziunea fiscală. Toate aceste întrebări sunt trecute într-un formular pe care patronii trebuie să-l completeze dacă vor să obțină deduceri de la stat. Oamenii de afaceri reclamă însă că inspectorii fiscali cer o grămadă de documente într-un timp scurt și că sunt tratați din start ca evazioniști.  „Există o întrebare referitoare la conturile bancare ale contribuabilului, numărul de contracte individuale de muncă încheiate...”, spune Alexandru Cristea, specialist…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: