Home » Administratie » Bisericile, verificate de inspectorii ISU

Bisericile, verificate de inspectorii ISU

de Marian MOCANU

În ultimele luni, Inspecția de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al județului Vaslui a verificat nu mai puțin de 72 de biserici și mănăstiri din județul Vaslui. Aproape jumătate din bisericile verificate, respectiv 31, nu aveau autorizațiile sau avizele de securitate la incendiu în regulă. Cu această ocazie, au fost aplicate 368 de sancțiuni contravenționale, dintre care 15 amenzi în valoare totală de 10.000 lei. Controalele continuă și în perioada premergătoare Sărbătorii Sfintelor Paște, iar în noaptea de Înviere, pompierii vor supraveghea respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor, în special de către credincioși.

Tragedia de la Colectiv și normele de siguranță împotriva incendiilor puse în practică sau promovate ulterior au dus la intensificarea controalelor efectuate de Inspecția de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al județului Vaslui la instituții sau în alte spații publice. Bisericile și mănăstirile din județ nu au făcut excepție, în perioada decembrie 2015 – aprilie 2016 fiind verificate, de către cadrele inspecției de prevenire, nu mai puțin de 72 de lăcașe de cult de toate confesiunile. Dintre acestea, 31 nu aveau avizele sau autorizațiile de securitate la incendiu în regulă, astfel că s-au dispus măsuri suplimentare în vederea creșterii nivelului de siguranță a cetățenilor.

S-a urmărit, printre altele, starea căilor de acces și evacuare, modul de exploatare a instalațiilor electrice și de încălzire, dacă spațiile în care se aprind lumânările îndeplinesc toate condițiile și nu există riscul producerii și propagării unui incendiu. Au mai fost verificate dotarea cu mijloace tehnice de primă intervenție și starea acestora, modul de organizare a intervenției cu personalul propriu și existența unor rezerve de apă pentru fiecare lăcaș de cult. În urma controalelor, majoritatea deficiențelor au fost remediate pe loc, iar pentru restul deficiențelor constatate s-au aplicat 368 de sancțiuni contravenționale, dintre care 353 de avertismente și 15 amenzi în valoare totală de 10.000 lei. Principalele nereguli constatate se referă la neverificarea periodică a instalației electrice sau a instalației de paratrăsnet de către personalul autorizat sau, în cele mai multe cazuri, insuficiența mijloacelor de stingere a eventualelor incendii.

„Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vaslui a dispus, pentru perioada Sărbătorilor Pascale, măsuri de creștere a operativității în domeniul prevenirii și intervenției în situații de urgență, prin suplimentarea personalului din serviciul operativ și în mod deosebit în domeniul prevenirii. Totodată, în noaptea de Înviere, angajații ISU Vaslui vor executa, la lăcașele de cult, acțiuni de supraveghere a respectării măsurilor de prevenire a incendiilor, în special de către credincioși, dar și de asigurare a intervenției operative în cazul producerii unor situații de urgență. Aceste măsuri au fost dispuse pentru asigurarea climatului de siguranță și liniște pentru concetățenii județului nostru, cărora pompierii le urează sărbători fericite cu liniște, lumină în suflet și bucurie”, se arată în comunicatul transmis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al județului Vaslui.

About Tehno Redactor