Home » Social » Gestul impresionant al unui vasluian care deține o livadă de portocali în Grecia – Le donează nevoiașilor din judetul natal tone de fructe ecologice

Gestul impresionant al unui vasluian care deține o livadă de portocali în Grecia – Le donează nevoiașilor din judetul natal tone de fructe ecologice

de Daniel MICU

S-a stabilit in Grecia, unde are livezi de portocali si maslini, dar nu a uitat nicio clipa de unde a plecat acum 17 ani. Un vasluian trimite acasa, an de an, tone de portocale pentru copii sarmani si batranii bolnavi si uitati în centre sociale. Nu se uita la costuri si, decat sa lase fructele sa se strice in livada, alege sa le faca o bucurie dulce si racoroasa celor sarmani, la fiecare productie.

toader-tudose-portocaleToader Tudose are 47 de ani si este din judetul Vaslui. S-a mutat cu familia în Grecia, cu ani în urma, dar inima lui a ramas acasa. De sapte ani de zile, organizeaza cateva transporturi de portocale stranse din propria livada si trimite la școli, centre de batrani si de copii tone de portocale. Daca în urma cu cateva luni le-a facut o supriza tuturor elevilor si prescolarilor din comuna Tăcuta, ieri a venit randul copiilor si batranilor din centre speciale, din Husi si Codăești. Astăzi, Toader Tudose merge la Băcești într-un alt centru medico-social. Nu cere nimic în schimb. Îl emoționeaza și îl bucură zambetul celor cărora le ofera din puținul lui. Placut surprinsi au fost cu totii de gestul barbatului, iar gustul citricelor netratate, dulci si zemoase, i-a cucerit.

”Cinste dumnealui, face un mare bine pentru noi. Suntem pensionari la azil. Este un gest foarte frumos și neașteptat din partea acestui toader-tudose-portocale7domn. Multumesc din suflet”, spune profund emoționată o batrana cu parul nins de la azilul de la Huși.

Ea desface o portocala si gusta: ”Asta trebuie sa fie mai buna. E foarte dulce și zemoasă. Mulțumim frumos!”.

Toader Tudose îsi aminteste cu emotie de prima portocala pe care a mâncat-o. Erau vremuri când asemenea fructe erau un lux în România. Avea 20 de ani și găsise portocala sub o mașină, în București.

toader-tudose-portocale1”Acum am ajuns să am tone, zeci de tone. Cad pe jos și e păcat. Când le văd cum se risipesc, mă gândesc la bătrânii și la copiii care nu au ce mânca, la cei pentru care, în continuare, a avea o portocală e un lucru impostant, așa cum era și pentru mine atunci când a găsit prima portocală sub o mașină. Oamenii aceștia sunt singuri si nu le auce nimeni nimic. Am o satisfactie enorma. Copiii si batranii sunt slabiciunea mea. Am vreo 400 copaci. În fiecare an pierd oricum două sau trei tone si atunci prefer sa le aduc la copii, la batrani”, spune Toader Tudose.

Ieri, barbatul a oprit si la Centrul medico-social Codăești, de ale carui servicii beneficiaza toader-tudose-portocale6peste 30 de persoane în varsta. Bătrânii sunt vâdit emoționați. Toader Tudose discută cu fiecare în parte, iar mulțumirile nu mai contenesc.

Un pacient în cărucior îl recunoaște: ”L-am văzut la televizor. A dat portocale la școală, la elevi. E un gest nobil. Un om cu suflet, care se gandeste si la oameni fara posibilitati, la copii! Mai rar asa oameni. Cei ce pleaca, uita de unde pleaca. Domnul nu a uitat”.
În trei zile, vasluianul a impartit cu mana lui o tona de fructe celor bătuți de soartă ce-și duc traiul în centrele speciale. Face acest lucru de șapte ani și spune ca nu se va opri aici.

”Îmi sunt dragi. Trebuie sa îi ocrotim si sa îi aparam. Luna viitoare vin iarăși. De cate ori am ocazia și pot, daca mai vor si altii, voi continua sa fac asta cat o sa fiu pe picioarele mele!”, promite inimosul Toader Tudose.

About Simona Vasile