Home » Administratie » Cazarma din Vaslui ar putea intra în proprietatea municipalității

Cazarma din Vaslui ar putea intra în proprietatea municipalității

La mai bine de un an de la ultimile discuții purtate cu oficiali de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) în vederea preluării cazărmii din municipiul Vaslui, primarul Vasile Pavăl a declarat că acest eveniment s-ar putea produce anul acesta. Pe terenul cazărmii, primarul Vasluiului vrea să ridice un centru pentru bătrâni, saloane pentru pacienții cu boli terminale, un bloc de locuințe pentru tineri și un sediu al Direcției Sociale din cadru Primăriei Municipiului Vaslui.

Acum câteva zile, MApN s-a adresat primăriei vasluiene, solicitând proiectul de hotărâre cu privire la transferul cazărmii, pentru a fi analizat. Cu fosta cazarmă, administrația municipiul Vaslui are planuri mari, care s-ar putea concretiza în realizarea unui centru pentru persoane vârstnice cofinanțat de Consiliul Local Vaslui, în condițiile în care majoritatea pensionarilor vasluieni nu își pot permite să intre într-un azil de bătrâni. Primăria intenționează să creeze 5-6 saloane în care să fie internați pacienții cu boli în fază terminală, cunoscut fiind că foarte mulți oameni pe moarte ocupă un număr mare de paturi în secțiile Spitalului Județean de Urgență, ca urmare a faptului că sunt abandonați de rude. Finanțarea acestor saloane s-ar face cu fonduri de la Ministerul Sănătății și cu o contribuție a primăriilor.

Edilul Vasluiului intenționează să investească într-un proiect de construcție a unui bloc de locuințe pentru tineri și nu în ultimul rând un sediu pentru Direcția Socială din cadrul Primăriei Municipiului Vaslui – autoritate care în prezent duce lipsă de spațiu. De asemenea, este cunoscut faptul că imobilele din cazarmă arată de parcă ar fi fost supuse unui bombardament, ceea ce afectează esteticii orașului reședință de județ.

Amintim că la începutul anului 2016 Guvernul a aprobat o hotărâre privind trecerea din domeniul public în domeniul privat al statului a unor construcții și amenajări de terenuri din cadrul unor imobile aflate în administrarea MApN, în vederea scoaterii din funcțiune și casării acestora. Printre aceste imobile la care MApN-ul este dispus să renunțe se află și cazarma din municipiul Vaslui, care cuprinde mai multe imobile și se întinde pe mai bine de 17 hectare. Recenta solicitare adresată de MApN Primăriei Vaslui poate reprezenta un pas decisiv în preluarea de către administrația locală a cazărmii, însă Vasile Pavăl a declarat că pentru a-și face o idee cât mai exactă asupra obiectivelor de investiții care s-ar putea realiza pe terenul cazărmii are nevoie să i se asigure accesul în cazarmă. Din 2016, de la data promulgării actului guvernamental, primăria și-a propus realizarea obiectivelor deja menționate, însă fără un studiu la fața locului. MApN nu a permis până acum accesul arhitecților în incinta fostei baze militare, deoarece în depozitele ei exista armament. Între timp acesta a fost mutat, fapt care ar justifica permiterea accesului proiectanților în spațiul cazărmii. În solicitarea cu privire la proiectul pe care îl are Primăria Vaslui cu privire la cazarmă, MApN-ul a cerut în mod expres să i se comunice ce obiective de investiții are Primăria Vaslui și în ce perioadă de timp le-ar putea realiza. De asemenea, Primăria a fost atenționată că în cazul în care nu va respecta proiectele de investiții și perioada, terenurile cedate vor reintra în administrare MApN.

„Noi aven niște întrebări la care am solicitat MApN să ne ofere răspunsuri în scris. Mai întâi, am cerut ministerului să ni se permită accesul acolo, pentru că noi nu putem vedea din exterior decât niște clădiri. Doresc să văd în ce stadiu se află aceste imobile, cunoscut fiind faptul că ei au avut niște expertize și niște consolidări la nivelul clădirilor. Eu nu pot prelua aceste imobile cu ochii închiși, pentru ca ulterior să ma trezesc că nu se poate investi”, a declarat Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui. (Bogdan RUSU)

About Tehno Redactor