Home » Social » Scriitorul care a făcut greva foamei de dragul lui Eminescu, omagiat în ”casa” acestuia

Scriitorul care a făcut greva foamei de dragul lui Eminescu, omagiat în ”casa” acestuia

Ziua de naștere a poetului de origine bârlădeană Cezar Ivănescu nu putea fi trecută cu vederea de către Centrul „Mihai Eminescu” din Bârlad. Acesta, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Bârlad, a organizat un moment de rememorare a poetului special care a fost Cezar Ivănescu, ocazie cu care s-a recitat din creația poetică a acestuia.

„Omagierea lui Cezar Ivănescu la Centrul «Eminescu» nu este întâmplătoare. Este al cincilea an consecutiv în care Centrul marchează ziua de naștere a poetului bârlădean.Centrul Eminescu 3 Mai presus de toți scriitorii, Cezar Ivănescu s-a jertfit pentru Eminescu. În anii comunismului a făcut greva foamei pentru că i s-a interzis să recite Doina lui Eminescu, în cadrul Cenaclului cu numele Luceafărului, pe care-l coordona. Poetul Cezar Ivănescu l-a venerat pe Eminescu, i-a protejat opera și nu se putea să nu-l omagiem, având în vedere legătura lui cu poetul nepereche”, ne-a declarat Geta Modiga, custodele colecției Centrului „Eminescu”.

Centrul Eminescu 4 - Mihaela ChiriacCentrul „Mihai Eminescu” are un patrimoniu excepțional de cărți, sculptură, pictură, dedicat lui Cezar Ivănescu, parte a colecției personale a doctorului Constantin Teodorescu.

După momentul poetic susținut de Geta Modiga și Elena Varlam, a fost vernisată expoziția de pictură „Mirajul culorilor”, a bârlădencei Mihaela Chiriac. Artista locuiește de 20 de ani în Cipru, temele sale preferate fiind arhitectura greacă veche și marea.

„Mă simt onorată că în această zi, în care s-a născut poetul bârlădean Cezar Ivănescu, am avut ocazia să expun o parte din lucrările mele, în care vedetă este marea, cea mai albastră mare din lume, marea pe care a iubit-o foarte mult și Cezar Ivănescu”, a mărturisit Mihaela Chiriac, aflată la prima expoziție personală, prezentată de Dionisie Gradu. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: