Home » Administratie » Soluțiile prefectului Daniel Olteanu pentru rromii din județul Vaslui

Soluțiile prefectului Daniel Olteanu pentru rromii din județul Vaslui

Mediatorii școlari și mediatorii sanitarii sunt mai mult decât necesari în sânul comunităților de rromi, acolo unde abandonul școlar, dar și carențele pe linie igienico-sanitră sunt probleme esențiale – aceasta este una dintre cele mai importante concluzii desprinse în urma unei ședințe a Grupului de Lucru Mixt pentru romi, aflat în coordonarea Instituției Prefectului – Județul Vaslui.

A fost luată ȋn discuție posibilitatea aprobării, de către Ministerul Sănătății, prin dispoziție, a angajării mediatorilor sanitari ȋn localitățile ȋn care numărul persoanelor de etnie romă este mai mare de 700, după cum rezultă din datelor deținute de Biroul Județean pentru Romi.

Potrivit inspectorului școlar responsabil cu problemele romilor de la Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, Sorinel Trufia, principala problemă a comunităților de romi rămȃne abandonul școlar, pe fondul situației financiare precare. Inspectorul a arătat că mediatorii școlari au un rol important ȋn conștientizarea populației de etnie romă cu privire la faptul că educația poate contribui la o mai bună integrare a romilor ȋn societate.

Daniel Olteanu, director AJOFMPrefectul Județului Vaslui, Daniel Olteanu, a menționat că, ȋn vederea elaborării unui plan de măsuri pentru reducerea abandonului școlar ȋn rȃndul etniei rome, nu trebuie neglijat rolul liderilor locali din comunitățile de romi: „Liderii comunităților de romi sunt adevărații factori de decizie care, dacă doresc să ajute etnia, trebuie să ȋnțeleagă cȃt de importantă este educația. Copiii romi, dacă vor să-și dea o șansă ȋn viață, trebuie să meargă la școală! Dacă reușim să găsim ȋmpreună soluții pentru abandonul școlar, vom rezolva și o parte din problemele legate de siguranța publică, protecția socială, starea precară de sănătate a populației rome și atitudinea generală față de societate!”

Prefectul Daniel Olteanu a subliniat că dorește ca identificarea nevoilor specifice etniei rome să se afle și pe agenda de discuții a ȋntȃlnirilor cu reprezentanții comunităților locale din județul Vaslui, care vor avea loc cu ȋncepere de săptămȃna viitoare: „În cadrul acestor discuții, ȋmi doresc să punem oamenii pe primul plan, și problemele cu care aceștia se confruntă, ȋnaintea oricăror teme referitoare la infrastructură sau proiecte de administrație locală. Dacă din zece probleme semnalate găsim rezolvări pentru trei sau patru, vom face un pas ȋnainte. Contez pe implicarea activă a liderilor de opinie, care trebuie să ȋși asume rolul de parteneri ai autorităților locale pentru sprijinirea tuturor celor care trăiesc ȋn comunități vulnerabile”, a precizat Prefectul Județului Vaslui, Daniel Olteanu. (George PROCA)

About Tehno Redactor