Home » Social » Ziua Armatei, celebrată în județul Vaslui

Ziua Armatei, celebrată în județul Vaslui

Ziua Armatei României este sărbătorită anual la 25 octombrie și reprezintă un simbol cu valoare de referință în istoria și conștiința poporului român. Este o zi care dincolo de semnificația ei strict istorică, aceea a eliberării, în anul 1944, a ultimei brazde de pământ românesc, glorifică faptele de vitejie ale tuturor eroilor neamului românesc. De la cei care au contribuit din vechime, decisiv, la formarea națiunii și a statului român, la cei care și-au dat viața pentru cucerirea independenței de stat a României și realizarea statului național unitar român sau au luptat în cele două războaie mondiale, până la eroii zilelor noastre, căzuți la datorie în teatrele de operații. În cinstea Zilei Armatei României, în cadrul Ministerului Apărării Naționale se desfășoară o serie de manifestări.

În cadrul acțiunii „Ziua Armatei României în școli” Centrul Militar Județean (CMJ) Vaslui și unitățile militare din garnizoanele Huși și Bârlad organizează o serie de manifestări. Pe 18 octombrie, în intervalul orar 12.00 – 14.00, la Liceul teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Bârlad, pe 20 octombrie, între orele 10.00 – 14.00, la Liceul cu program sportiv și Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” din municipiul Vaslui și pe 20 octombrie, în intervalul orar 10.00 – 14.00, la Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu” din municipiul Bârlad.

La manifestările respective vor fi prezenți militari participanți la misiuni în teatrele de operații sau exerciții internaționale, elevi ai Colegiilor Militare Naționale, studenți ai Academiilor Militare precum și reprezentanți ai biroului informare-recrutare din cadrul C.M.J. Vaslui. Aceștia vor prezenta importanța Zilei Armatei României, tipurile de misiuni pe care Armata Română le desfășoară în teatrele de operații, precum și unele categorii de armament.

În cadrul acțiunilor vor fi prezentate participanților și elemente care vizează cariera militară și oferta educațională a instituțiilor de învățământ militar.

În perioada 19-21 octombrie vor avea loc competiții sportive la care s-au înscris loturile sportive aparținând unităților militare din garnizoană și cele ale structurilor M.A.I. din Municipiul Bârlad, precum și activități de promovare a imaginii Armatei României în instituțiile de învățământ.

O altă manifestare premergătoare zilei de 25 Octombrie – Ziua Armatei României la care va participa și personal din cadrul C.M.J. Vaslui, este acțiunea intitulată „Ziua Porților deschise” care va fi organizată la sediul Cercului Militar Bârlad, pe 24 octombrie, de la ora 10:00 până la ora 14:00. Pe platoul de lângă Cercul Militar Bârlad, din strada 1 Decembrie 1918, Nr. 25, cetățenii municipiului pot vedea o expoziție de tehnică și echipamente militare din dotarea unităților.

Tot pe data de 24 octombrie, orele 16.00, în Piața Civică din municipiul Vaslui vor fi organizate un punct de informare de către reprezentanți ai biroului informare-recrutare din cadrul C.M.J. Vaslui și un concert de fanfară susținut de de Muzica Militară a Garnizoanei Iași, respectiv a Brigăzii 15 Mecanizate „Podul Înalt”.

ziua-armateiÎn ziua de 25 Octombrie militarii din Regimentul 52 Artilerie Mixtă vor avea parte de o adunare festivă. Se vor prezenta mesajele cu ocazia Zilei Armatei României și premierea câștigătorilor competițiilor sportive. Activitatea se va desfășura între orele 08.15-09.00 la sediul Unității Militare 01458 Bârlad. De la ora 11 la Cimitirul „Eternitatea” din Municipiul Bârlad vor avea loc ceremonii militare de depunere de coroane, defilarea gărzilor de onoare și prezentarea de alocuțiuni cu ocazia Zilei Armatei României. Personalul din Centrul Militar Județean Vaslui va organiza de asemenea începând cu ora 11.00 o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane și jerbe de flori, ceremonie în care va fi adus un omagiu eroilor Armatei Române. Ceremonia va avea loc la Monumentul Eroilor din cel de-al II-lea război mondial (vis-a-vis de Liceul Mihail Kogălniceanu). Acțiunea va fi organizată cu sprijinul primăriei Vaslui și a colegilor militari din cadrul Regimentului 52 Artilerie Mixtă „General Alexandru Tell” din garnizoana Bârlad și din cadrul Batalionului 202 Apărare CBRN (intervenție la dezastre) „General Gheorghe Teleman” din garnizoana Huși. De la ora 19:00 la Bârlad va avea loc o “Retragere cu torțe”. Activitatea se va desfășura începând cu ora 19.00 pe itinerariul: intrare Grădina Publică – Bulevardul Republicii – Primăria Bârlad – sediul U.M. 01458.

La aceste activități sunt invitați să participe reprezentanți ai autorităților publice locale, județene și mass-mediei, cadre militare active din M.Ap.N. și M.A.I., cadre militare în rezervă și în retragere, veterani de război, reprezentanți ai instituțiilor de educație și cultură, precum și cetățenii municipiilor Bârlad și Vaslui.

Ne exprimăm convingerea că prin manifestările ce le vom desfășura vom transmite opiniei publice un mesaj clar, credibil și viabil privind locul și rolul armatei în respectarea tradițiilor și obiceiurilor ca parte a moștenirii istorice a poporului român, prilej cu care invităm locuitorii municipiului Vaslui să participe la activitățile ce se vor desfășura”, ne-a declarat locotenent – colonel Florinel Dănuț Rusu, comandantul CMJ Vaslui. (George PROCA)

About Tehno Redactor