Home » Administratie » Sute de asistenti maternali au salariile poprite, pentru sume pe care nu le-au incasat

Sute de asistenti maternali au salariile poprite, pentru sume pe care nu le-au incasat

de Danut CIOBANU

Sute de asistenti maternali din cadrul DGASPC Vaslui trec prin momente mai putin placute. Dupa ce sindicatul a castigat la Tribunalul Vaslui incasarea unor drepturi salariale restante, Curtea de Apel Iasi a decis ca DGASPC Vaslui sa recupereze banii achitati. Problema este ca din cei 712 asistenti maternali care au dat in judecata institutia, circa 200 nu au primit de la executorul judecatoresc banii castigati in instanta. Cu toate acestea, de doua luni, respectivii asistenti au salariile poprite si li se recupereaza sume pe care nu le-au incasat.

Recuperarea unor drepturi salariale incasate ilegal de sute de asistenti maternali din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui face victime.
incepand din luna septembrie 2019, DGASPC Vaslui a demarat actiunea de recuperare a sumei de 2.104.595 lei de la asistentii maternali. Banii reprezinta drepturilor salariale obtinute in baza sentintei civile executorie pronuntate de Tribunalul Vaslui in luna decembrie 2016. Prin aceasta sentinta, DGASPC Vaslui a fost obligata la plata indemnizatiei de concediu de odihna pentru 712 asistenti maternali pentru anii 2013, 2014, 2015, care ar fi trebuit platite in perioada 2019-2021. La data respectiva, DGASPC Vaslui a virat in contul executorului judecatoresc si avocatului intreaga suma prevazuta in sentinta judecatoreasca, pentru a fi repartizata asistentilor maternali.
Drept raspuns, in luna ianuarie 2017, DGASPC Vaslui a formulat apel la sentinta data de Tribunalul Vaslui. Curtea de Apel Iasi a suspendat in data de 5 aprilie 2017 judecata cauzei pa la emiterea unei decizii a Curtii Europene de Justitie, sesizata de Curtea de Apel Constanta intr-o speta similara. Apelul DGASPC Vaslui a fost repus pe rol in data de 20 februarie 2019 si in data de 27 martie 2019 Curtea de Apel Iasi a dat castig de cauza DGASPC Vaslui.

Banii inapoi!

in consecinta, Curtea de Conturi Vaslui a solicitat DGASPC Vasui sa recupereze pana in luna ianuarie 2020 sumele achitate asistentilor maternali, precum si suma de 640.202 lei care reprezinta onorariul executoriului judecatoresc.
Institutia s-a conformat si a inceput din luna septembrie 2019 actiunea de recuperare a sumei. Problema este ca, desi banii au fost virati avocatului, nu toti asistenti maternali au primit sumele cuvenite. Astfel, aproximativ 200 de asistenti maternali s-au trezit cu salariile poprite, cu toate ca nu au primit de la avocat drepturile salariale castigate in instanta.
„Asistentii maternali care nu au primit banii trebuie sa mearga in instanta si sa se judece cu avocatul si executorul judecatoresc, angajati de sindicat. Executorul a deschis procedura de executare silita a DGASPC Vaslui, iar noi am virat in contul executorului toata suma solicitata la executare. Acum, institutia recupereaza aceste sume in baza deciziilor date de instantele de judecata. E problema executorului, daca nu a virat banii la toti sindicalistii. Noi recuperam banii de la toti asistentii maternali care au dat in judecata institutia”, a spus Ionel Stefanica Armeanu, directorul DGASPC Vaslui.
La randul lui, Gica Cretu, liderul sindicatului de la DGASPC Vaslui, a precizat ca a avut o serie de discutii cu avocatul, care a promis ca va returna institutiei suma primita in urma deciziei instantei de judecata. in acest fel, pentru cei aproximativ 200 de asistenti maternali care nu au primit drepturile salariale nu le vor mai fi poprite salariile.
„Cand institutia va primi banii, asistentii maternali care nu au incasat drepturile salariale castigate in instanta nu vor mai avea salariile poprite. De asemenea, pentru cele doua luni in care li s-au retinut banii, vor primi respectivele sume inapoi. in schimb, asistentii maternali care au primit drepturile salariale de la avocat, vor trebui sa returneze DGASPC Vaslui intreaga suma”, a spus Gica Cretu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*