Home » Agricultura » Dezinteres total pentru accesarea fondurilor europene, dedicate lucrărilor de împădurire

Dezinteres total pentru accesarea fondurilor europene, dedicate lucrărilor de împădurire

Autoritățile publice locale și persoanele fizice din județul Vaslui nu sunt interesate de atragerea de fonduri europene pentru împădurire. Până la această dată, a fost întregistă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui doar o cerere de la o persoană fizică, pentru împădurirea unei suprafețe de 1,7 hectare.

Pentru lucrările de împădurire, beneficiarul va primi o subvenție nerambursabilă de 10.518 euro. De asemenea, tot pe această măsură dedicată împăduririi, comuna Berezeni va împăduri o suprafață de 113 hectare. Cererilor de sprijin pentru accesarea schemei de ajutor de stat pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite se depun pe submăsura 8.1. ”Împăduriri și crearea de supreafețe împădurite” până în data de 31 martie 2020

Pentru accesarea fondurilor europene, beneficiarul trebuie să întocmească un proiect tehnic care este avizat de Garda Forestieră. Investiția se execută din resursele fiannciare ale beneficiarului, după care APIA decontează respectivele lucrări. Pentru o peroada de 12 ani, beneficiarul ajutorului financiar un poate tăia arbori din suprafața împădurită.

La această dată, în județul Vaslui sunt înregistrate aproximativ 50.000 hectare de terenuri degradate, zone cu un grad mare de eroziune și care se pretează pentru lucrări de împădurire. Dacă ne raportăm la fondul forestier național al județului Vaslui, care la începutul acestui an era de 72.484 hectare, pădurea reprezintă doar 13,6% din teritoriul județului. Spre comparație, la nivel național, procentul acoperit de păduri este de 26,7% din suprafața țării, în timp ce europenii dețin suprafețe forestiere de 32% din teritoriile naționale.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*