Home » Coronavirus » Kit de sănătate: copiii și infecția Covid-19 (Publicitate)Sava Elisabeta

Kit de sănătate: copiii și infecția Covid-19 (Publicitate)Sava Elisabeta

Pe durata pandemiei Covid-19 prin care trecem, părinții trebuie să acorde o mai mare atenție copiilor lor, pentru a le proteja sănătatea. Dr. Corina Cîlcic, medic primar pediatrie, de la Spitalul Clinic Sanador ne explică ce e bine și ce nu e bine să facă părinții pentru copiii lor.

E important să ne învățăm copiii să se spele corect pe mâini. Prin joacă, spune doamna doctor Cîlcic. E un obicei sănătos cu care vor rămâne și mai târziu. Tot prin joacă trebuie și să le vorbim despre Covid-19 pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine ce se întâmplă. Dr. Cîlcic ne spune și cum trebuie tratate simptomele de răceală care pot apărea și ne atrage atenția că alimentația echilibrată a copiilor e mai importantă ca oricând.

Urmăriți interviul integral:

Există măsuri speciale de protecție a copiilor pentru a preveni infecția Covid-19?

Sunt aceleași ca la adulți, nu sunt în mod special la copii ca și prevenție. Apropo de infecția aceasta nouă, există riscul de vector al copilului către persoane adulte, cu anumite comorbidități, cu posibilitatea de a fi imunocompromiși sau care, fără voia lor, au imunitate la risc, cum sunt pacienții oncologici și chiar persoanele în vârstă, care au o cu totul altă imunitate decât a celorlalte persoane din jur. Deci, haideți să-i protejăm, că e ușor de protejat! Da, din punctul acesta de vedere, copiii au o particularitate. Putem să-i protejăm pe cei mici, protejându-i și pe ceilalți din jur. 

Cum învățăm copiii să respecte măsurile de protecție?

Prin joacă pot să îi explic oricărui copil.Cei mici sunt extrem de receptivi și totul se poate face ca o joacă, numai că este o joacă serioasă. Pot să spăl inclusiv sugarul mai mare pe mâini. Îl învăț, e ca o joacă. Pot să-l învăț și acel timp de efectuare a spălatului pe mâini până la 20, 30 de secunde. Pot să iau un cântec, să măsor cât durează cântecul respectiv și să-l las să-l ruleze de atâtea ori cât e nevoie ca cel mic să știe că a terminat să se spele corect pe mâini. 

Cum le vorbim copiilor despre coronavirus?

La fel, prin joacă! De fapt, psihologii folosesc foarte mult joaca în a colabora cu copiii. Dar, din nou, este o joacă serioasă. Deci, pot să le povestesc micuților că aceste virusuri sunt ca niște animale pe care nu le văd. Nu sunt atât de mari precum urșii, sunt foarte mici, sunt ascunși dar, asemenea aricilor, pot să mă înțepe. 

Și totul trebuie să se întâmple fără a-i speria. Prin joacă le pot explica că sunt lucruri totuși foarte serioase, dar, repet, nu trebuie să-i sperii.

Părinții care aveau programat consultații cu copiii lor la medic ce trebuie să facă acum?

Sincer, dacă nu este un examen absolut obligatoriu și indispensabil, este de preferat să-l amâne sau, dacă chiar este nevoie, de găsit soluția de a-l programa în așa fel încât să nu intre în contact cu ceilalți.

Ce trebuie să facă un părinte când copilul are simptome de răceală?

Dacă există o îmbolnăvire, bineînțeles că părintele trebuie să fie cel care pune în aplicare primele măsuri. Adică, dacă are o febră îi va da un antitermic, spre exemplu, un paracetamol, și va ține copilul sub observație – așa-zisul “stau cu ochii pe el”. Nu orice febră înseamnă că este infecție cu Coronavirus. 

Dacă cel mic continuă să facă febră, apare o tuse mai frecventă, îi curge nasul, se plânge de o durere faringiană, există și epidemiologic un contact cu cineva din familie, atunci părintele se adresează direct către serviciile care deja sunt organizate pentru așa ceva. Dacă nu există criteriile respective, se poate lua legătura cu servicii de pediatrie.

Primul (și cel de bază) este medicul de familie, care poate face un triaj preliminar, înainte de a ajunge chiar la camera de gardă. Asta ca să nu le aglomerăm camera de gardă și, totodată, să nu ne supunem riscului de a ne infecta într-adevăr cu ceva. 

Prin ce forme pot susține părinții imunitatea copiilor?

Copiii sunt afectați, cel putin în momentul acesta, într-un procent foarte mic. Până în 10 ani, procentul este de 0,1-0,2%. Deci, nu înseamnă că nu pot fi afectați. 

Imunologic, nu trebuie neapărat să stimulezi sugarul, cu atât mai mult dacă este alăptat la sân – laptele de mamă îi aduce o oarecare protecție. Apoi alimentația corectă, alimentație sănătoasă, toate aceste lucruri duc la un echilibru foarte bun al imunității copilului. 

About admin

%d blogeri au apreciat: