Justitie

Agentul acuzat că plasa telefoane deținuților a scăpat! Fiasco DGA, confirmat

Ciprian Gemene, agentul de penitenciare reținut în urmă cu un an de ofițerii anticorupție, fiind acuzat fiind că primea șpagă pentru a introduce telefoane și alte bunuri interzise deținuților încarcerați la Penitenciarul Vaslui, a fost scos de sub urmărire penală. Decizia procurorilor vine să confirme suspiciunea judecătorilor, care, în februarie anul trecut, au refuzat arestarea preventivă a lui Gemene, motivând că demersul lucrătorilor anticorupție seamănă cu o înscenare. La câteva luni după izbucnirea scandalului, agentul a fost concediat, iar acum a dat în judecată Penitenciarul Vaslui, solicitând reangajarea.
În urmă cu un an, un mare scandal a izbucnit la Penitenciarul Vaslui, după ce un gardian a fost prins în flagrant de ofițerii anticorupție primind mită 500 de lei de la un investigator sub acoperire, precum și un telefon mobil pe care urma să i-l transmită unui deținut.
Reprezentanții Direcției Generale Anticorupție (DGA) anunțau atunci, cu surle și trâmbițe, că “flagrantul a fost organizat după ce ofițerii Serviciului Județean Anticorupție Vaslui s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că agentul de penitenciar primește diferite sume de bani de la apropiații persoanelor încarcerate, în schimbul introducerii în incinta penitenciarului a unor bunuri, printre care și telefoane mobile. În fapt, G.C.C. (Gemene Costel Ciprian – n.r.) primea de la persoanele încarcerate un număr de telefon mobil pe care, ulterior, îl accesa și stabilea o întâlnire cu persoanele apropiate deținutului. În urma întâlnirii dintre gardian și cunoștința persoanei încarcerate, acesta primea bunurile, precum și o sumă de bani ce reprezenta contravaloarea serviciilor prestate. Sumele de bani erau cuprinse între 300 și 500 lei, iar după primirea acestora, agentul introducea in penitenciar telefoanele mobile care ajungeau în cele din urmă la deținut”.
Informațiile furnizate atunci de reprezentanții DGA conturau o stare de fapt deosebit de gravă, în sensul că agentul Gemene își făcuse o practică din a duce, contra cost, obiecte interzise deținuților. Acuzațiile în sine nu reprezintau o surpriză, având în vedere că, de-a lungul anilor, asupra lui Ciprian Gemene au planat și alte acuzații că ar avea legături «nepotrivite» cu familiile deținuților. În atare condiții, era de așteptat ca lucrătorii anticorupție să realizeze o anchetă profesionistă, iar flagrantul organizat în piața centrală din Vaslui să fie “cireașa de pe tort”.
Reținut pentru 24 de ore, Ciprian Gemene a fost prezentat la Tribunalul Vaslui cu propunerea de arestare preventivă. Surprinzător, magistrații au respins solicitarea, dispunând față de inculpat doar obligativitatea de a nu părăsi localitatea. Aparent la fel de surprinzător, procurorii care formulaseră propunerea de arestare nu au declarat recurs. Explicația avea să vină odată cu motivarea hotărârii prin care s-a respins emiterea mandatului de arestare. Astfel, s-a reușit prinderea în flagrant a agentului, dosarul a fost slab întocmit, demersul lucrătorilor anticorupție semănând cu o înscenare. Magistrații au subliniat că nu este suficient ca infracțiunea să fie pedepsită cu închisoare de peste patru ani, respectiv să se invoce pericolul social pentru a se dispune arestarea preventivă. Pentru o astfel de măsură, evident, trebuie un probatoriu solid. Lucru care nu s-a întâmplat în dosarul Gemene.
“Gradul de pericol social al faptelor cercetate și rezonanța acestora în comunitate sunt condiții care trebuie realizate la luarea unei măsuri preventive și care nu au fost contestate, dar nu sunt în măsură să confirme pericolul real pe care l-ar reprezenta, prin această prismă, lăsarea în libertate a inculpatului. În al doilea rând, pentru aceasta se cere ca la dosar să existe date concrete din care să rezulte, fără echivoc, acest pericol. Or, în toată economia dosarului nu se identifică nicio probă (declarație martor, antecedența inculpatului, comportamentul acestuia în comunitatea din care face parte etc.) care să confirme cu certitudine că inculpatul, în situația în care ar fi lăsat în libertate, ar comite noi infracțiuni sau ar împiedica desfășurarea în bune condiții a procesului penal, ba dimpotrivă, toate elementele aflate la dosar converg cu necesitate la cercetarea inculpatului în stare de libertate, cu măsurile absolut eficiente în acest caz impuse în cazul luării unei măsuri restrictive de libertate. (…) Nu este de neglijat nici modul în care a fost pusă la cale săvârșirea faptei, cât și flagrantul, care seamănă mai mult cu o provocare la comiterea unei fapte penale, infracțiuni pentru care România a suferit mai multe condamnări la CEDO”, se arată în motivarea Tribunalului Vaslui.

Denunț fără declarație
Deși, în comunicatul lor de presă, reprezentanții DGA făceau referire la mai multe fapte comise de agentul Gemene, la dosarul înaintat instanței odată cu propunerea de arestare nu s-a regăsit decât cazul deținutului folosit pentru a se realiza flagrantul. Deținut care, “întâmplător”, urma să intre în comisia de eliberare condiționată și care, absolut de neînțeles, nu dăduse nicio declarație lucrătorilor anticorupție.
«S-a folosit un deținut căruia nu-i fusese luată nicio declarație, care urmează să intre în comisia de liberări condiționate pe data de 26 februarie 2013 și care nu avea de unde să știe numărul de telefon al agentului sub acoperire, dacă nu ar exista posibilitatea unei înscenări, a unei provocări. Pentru aceste motive se va respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, privind arestarea preventivă a inculpatului Gemene Costel Ciprian și va dispune a se lua față de acesta măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea”, s-a mai arătat în motivarea instanței.
Ancheta Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui avea să confirme, într-un fel, suspiciunile judecătorilor: Ciprian Gemene a fost scos de sub urmărire penală. În paralel, conducerea Penitenciarului Vaslui a efectuat o anchetă proprie, în urma căreia comisia de disciplină a dispus luarea celei mai aspre măsuri: desfacerea contractului de muncă. Evident, odată cu primirea soluției de scoatere de sub urmărire penală, agentul Gemene a dat în judecată instituția, solicitând anularea deciziei privind concedierea sa și, evident, reangajarea. Procesul urmează să înceapă pe 10 martie, la Tribunalul Vaslui.

Agentul problemă, greu de dovedit
Ciprian Costel Gemene nu este nici pe departe o ușă de biserică. Scoaterea sa de sub urmărire penală nu este decât o confirmare a faptului că strategia anchetatorilor în această speță nu a fost materializată cu profesionalism.
Agentul Gemene este cel care, în vara anului 2010, a încercat să se sinucidă în timpul serviciului. Agentul, în vârstă de 28 de ani, s-a împușcat în piept, în cursul nopții de 2/3 iunie, în timp ce executa serviciul de patrulare între două posturi de pază. Gardianul a fost găsit rănit de șeful de tură, care auzise două focuri de armă din zona sectorului unde Gemene își desfășura serviciul de patrulare. Criminaliștii care au efectuat cercetările au stabilit că pistolul mitralieră nu avea cum să se declanșeze accidental. În momentul producerii incidentului, pistolul mitralieră aflat asupra lui Ciprian Gemene avea 25 de cartușe. Criminaliștii au stabilit că agentul era așezat pe scaunul din apropierea depozitului de armament al Penitenciarului. Unul dintre cele două cartușe trase i-a trecut pe sub braț, iar din perete glonțul a ricoșat în iarbă. Cel de-al doilea i-a perforat plămânul, după care a rămas înfipt în peretele clădirii. Transportat la spital, tânărul a fost salvat de medici după o intervenție chirurgicală care a durat câteva ore.
Prima ipoteză luată în calcul a fost aceea că agentul ar fi clacat psihic din cauza datoriilor pe care le avea la bănci, dar și pentru că soția i-ar fi plecat la muncă în străinătate. Pe parcursul cercetărilor însă, anchetatorii aveau să afle informații mult mai grave, și anume că agentul ar fi fost șantajat din cauza banilor pe care îi datora unor persoane din lumea interlopă, fiind vehiculat numele familiei Dăriescu, la vremea respectivă Mițu Dăriescu fiind încarcerat în Penitenciarul Vaslui. Coincidență sau nu, soția lui Ciprian Gemene a lucrat la sexy-clubul deținut de Dăriești în Piața Vidin, fiind cunoscută drept “Regina”. Anterior tentativei de suicid, Gemene a fost implicat într-un alt incident, el făcând un scandal monstru la Stadionul Municipal, după ce a fost prins în timp ce încerca să intre cu un abonament fals. Atunci, jandarmii i-au aplicat agentului o amendă.

Simona Voicu

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button