Justitie

Până la șase ani de închisoare pentru reținere la sursă

Dacă până nu demult infracțiunile de evaziune fiscală erau mai blând pedepsite, de la sfârșitul lunii martie a acestui an o nouă lege a intrat în vigoare, iar pedepsele prevăzute, conform noilor reglementări s-au dublat. Mai exact, dacă vechea lege prevedea o pedeapsă maximă cu închisoarea de până la trei ani, Legea 50/2013 prevede pedepse ce pot ajunge până la șase ani de închisoare.

Din păcate, la nivelul județului Vaslui, nu toți au înțeles acest lucru și astfel, 300 de societăți comerciale au ajuns pe mâna organelor de anchetă pentru stopaj la sursă. De suferit, din această pricină nu au doar angajatorii rău platnici ci și salariații ale căror impozite pe venit nu au fost virate, aceștia fiind luați în evidențele oraganelor fiscale ca și datornici și riscă executări silite sau popriri, nu vor beneficia de indemnizație de șomaj etc.

Pe de altă parte, putem vorbi și de societăți comerciale ce nu au probleme de nici un fel în ceea ce privește eventualele datorii la bugetul de stat.

“În județul Vaslui sunt foarte multe firme, mai ales cele cu o cifră de afaceri nu prea mare, care sunt cu datoriile la zi, sau cele care au unul sau doi angajați și nu se pune problema stopajului la sursă. Plus că la aceste societăți datoriile fiind mici, sunt și ușor de recuperat, în cazul executărilor silite. Probleme apar când vorbim de agenți economici mari și foarte mari, la care datoriile pot crește cu miliarde de lei lunar, iar vânzările de bunuri sechestrate se fac acum foarte greu în condițiile în care piața imobiliară este în continuă scădere, iar cea auto este saturată”, a spus Ioan Pavăl, directorul adjunct al Administrației Finanțelor Publice Vaslui. (Alexandru CROITORU)

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button