Siguranța copiilor, mai presus de orice
Șoferii vor fi obligați să-și protejeze copiii cu centura de siguranță sau dacă au copii mai mici să-și echipeze mașina cu un scaun special. În caz contrar ei vor fi aspru penalizați.
Daniela PORUMB
Întrucât numărul de accidente a crescut, iar mulți copii sunt victime ale acestora, guvernanții vor modifica Codul Rutier. De această dată, schimbarea îi vizează pe șoferii care transportă în mașină copii. Aceștia vor fi obligați să își protejeze copiii cu centura de singuranță sau în cazul în care sunt mai mici de trei ani să îi așeze într-un scaun special.
Potrivit noului Cod Rutier, care va intra în vigoare pe 28 septembrie, șoferii au obligația ca în situația în care transportă un copil mai mic de 3 ani să aibă un scaun omologat, fixat conform instrucțiunilor dedicate pentru acesta. Aceste scaune se vor fixa de bancheta din spate, cu ajutorul unor centuri speciale sau a celei de siguranță a mașinii. În situația în care mașinile nu sunt echipate corespunzător pentru un copil mai mic 3 ani, transportul acestuia va fi interzis.
Pentru minorii cu vârsta de pestre trei ani și înălțimea de până la 150 centimetri, șoferii trebuie să țină cont de faptul că trebuie protejați cu centura de siguranță și să aibă în vedere faptul că ei nu au voie pe locul din față. Singurii care scapă de aceste prevederi sunt șoferii care conduc vehicule destinate transportului în comun și taximetriștii. Singura restricție pe care o au aceștia este să nu permită accesul, pe locul din dreapta lor, copiilor mai scunzi de 150 de centimetri sau a celor mai mici de trei ani.
Dacă până de curând, Codul Rutier nu era extrem clar în ceea ce privește obligația șoferului de a folosi centura de siguranță pentru pasagerii minori, lucrurile s-au schimbat, iar începând cu 28 septembrie șoferii nu vor mai avea nici o scuză. Concret această schimbare dă dreptul la viață copiilor și îi responsabilizează totodată pe părinți, care de multe ori din neglijență ajung să le facă rău copiilor.
Șoferii care nu vor respecta noile prevederi riscă amenzi usturătoare. Ei vor fi sancționați cu amenzi de până la 500 de lei și cu trei puncte de penalizare.
A crescut numărul accidentelor
Pedala de accelerație apăsată până la podea, neatenția, lipsa de responsabilitate și alcoolul la volan sunt câteva din cauzele care au determinat o creștere a numărului de accidente rutiere în acest an.
Potrivit Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, în primele șapte luni ale acestui an a avut loc o creștere a numărului de accidente de circulație, fiind înregistrate 243, față de 204 în aceeași perioadă a anului trecut. Însă, deși s-au produs mai multe accidente decât anul trecut, numărul celor grave a scăzut de la 82 la 76, la fel și consecințele acestora (17 persoane decedate în acest an, față de 18 anul trecut și 69 de răniți grav față de 78 în 2013).
Tododată, DN 24 poate fi considerat cel mai periculos, întrucât s-au produs cele mai multe accidente rutiere (27) soldate cu patru persoane decedate. Diferențele de la an la an nu sunt extrem de mari, însă îndeajuns de îngrijorătoare, dat fiind faptul că din cauza unor șoferi inconștienți se pierd sau se mutilează vieți. (Roxana NĂSTASĂ)