altex
Justitie

Cătălin Ursu vrea să fie judecat la Iași

Acuzat de înșelăciune, spălare de bani, constituire de grup infracțional, fals în înscrisuri și evaziue fiscală, afacersitul vasluian despre care se spune că a dat țeapă unei firme de asigurări de 1.000.000 de lei, vrea să fie judecat la instanțele ieșene. La ultimul termen a recuzat și procurorul de caz, acuzându-l de abuzuri.

Alexandru CROITORU

Afaceristul Cătălin Ursu, cercetat pentru înșelăciune în contracte cu consecințe grave, constituire de grup infracțional, fals în înscrisuri sub formă continuată, spălare de bani și evaziunea fiscală a avut un nou termen la Tribunalul Vaslui. Pe 4 septembrie, Ursu a cerut strămutarea procesului către instanțele ieșene, dar și recuzarea procurorului de caz pe motiv că acesta ar fi înfăptuit mai multe abuzuri împotriva sa. Pentru toate acestea a rămas ca instanța vasluiană să se decidă dacă va lua sau nu în seamă acuzele aduse de afaceristul vasluian.

Povestea abaterilor legale săvârșite de Cătălin Ursu e una încâlcită, cu marfă plimbată de la o firmă la alta, declarații false și contracte fantomă, care au dus la trimiterea sa în judecată, ca administrator al unei societăți comerciale. Alături de el, în boxa acuzaților au mai fost trimiși Oana Elena Apreutesei, acuzată de aderare la grup infracțional, înșelăciune și fals în înscrisuri, Daniela Brodoceanu, acuzată de spălare de bani, Angelica Gruia – spălare de bani, Ioan Mihăiuc, acuzat de aderare la un grup infracțional, fals în înscrisuri, complicitate la înșelăciune, Constantin Mandrea – aderare la grup infracțional, fals în înscrisuri și complicitate la înșelăciune. Cercetate mai sunt și trei societăți comerciale, prin adminstratorii lor, acuzate de spălare de bani și înșelăciune.

În 2007, Cătălin Ursu, administrator al SC Cătălina Impex SRL, a încheiat un contract commercial cu SC Orhei-Vin SA, din Republica Moldova, având ca obiect importul unei cantități de băutură alcoolică. Ursu a autorizat depozitul societății să funcționeze ca antreposit fiscal. După încheierea contractului cu firma basarabeană, Ursu a efectuat două importuri. La primul a adus în țară 4.924 de sticle cu brandy de 750 ml, 4.300 de sticle cu brandy de un litru și 400 de sticle cu vodka. Al doilea import a constat în 3.700 de sticle cu brandy și 6.000 de sticle cu lichior. Valoarea totală a celor două importuri s-a ridicat la 37.370 dolari. Ulterior, marfa a fost comercializată fără a se calcula și plăti accizele, în valoare de 119.463 de lei.

test

O altă acuză pe capul lui Ursu estea legată de un accident. În octombrie 2011, un tir încărcat cu marfa lui Ursu, în valoare de 1.101.469, 68 lei, a avut un accident în localitatea Bârzulești, județul Bacău, băuturile alcoolice fiind avariate în totalitate. Drept urmare, Ursu a chemat în judecată societatea de asigurări cu care avea contract și a cerut achitarea daunei. Tribunalul Bacău i-a dat câștig de cauză și a obligat asiguratorul la plata sumei de 1.095.962 de lei, cu titlul de despăgubiri. Numai că, ulterior ancheta a scos la iveală faptul că, după acte, proprietarul mărfii respective societatea care avea încheiat contract de asigurare tip Cargo, ci o altă firmă.

O altă declarație considerată neveridicitatea este cea legată de faptul că marfa urma să fie transportată la un depozit din Timișoara, ce ar fi aparținut uneia din firmele lui Ursu. Cerectările au arătat că depozitul respectiv ar fi aparținut unei alte societăți comerciale cu care Ursu nici măcar nu discutase și cu care nu avea nici un fel de contract. În aceeași periodă, Cătălin Ursu a încearcat să obțină, măcar pe hârtie, un contract de închiriere pentru un spațiu ce urma să fie folosit ca depozit.

Related Articles

Back to top button