Justitie

Traficul de persoane, o afacere de sute de mii de euro

Mii de persoane cad victime, anual, traficului de persoane, iar acest fenomen cu greu poate fi combătut. Provenite din familii sărace, dezbinate, cu puțină carte, victimele acestui flagel bagă în buzunarele traficanților sute de mii de euro.

Alexandru CROITORU

Ieri, pe rolul Tribunalului Vaslui se aflau cinci dosare al căror obiect era traficul de persoane, în patru dintre ele fiind vorba de trafic de minori. Din păcate, legile românești au pedepse destul de ușoare pentru această categorie de infractori. Astfel, Viorel Ivan, un vasluian condamnat la șapte ani de închisoare pentru trafic de minori, a cerut instanței revizuirea dosarului său în speranța că va obține o micșorare a pedepsei.

În același timp, aceste dosare sunt destul de greoaie și durează destul de multă vreme până când traficanții primesc pedepse. Cu ajutorul avocaților, care găsesc tot felul de tertipuri pentru a obține amânări, dosarele sunt mult tergiversate. Un caz de acest gen este cel al lui Adrian Filote, judecat pentru pedofilie, trafic de minori și lipsire de libertate, iar victimele lui au fost fete cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani, care erau nevoite să se prostitueze la ordinele acestuia. Cele care refuzau să execute ceea ce le spunea Filote, erau pedepsite de el sau de mâna lui dreaptă, un elev la un liceu vasluian. Cu toate că faptele sunt grave și foarte grave, pedofilul nu s-a sfiit să ceară, în repetate rânduri, să fie judecat în stare de arest la domiciliu.

“În februarie m-am certat cu mama și am plecat de acasă. M-am întâlnit cu o prietenă care-l cunoaștea pe Filote. Am fost apoi la el acasă împreună cu ea și după ce am intrat în apartament, ne-a dezbrăcat și ne-a ascuns hainele în congelator să nu putem fugi, iar prietenei mele i-a luat și telefonul mobil după care a violat-o. Ne-a ținut până a doua zi și dacă voiam să plecăm trebuia să plecăm în pielea goală. Cât ne-a ținut în locuința lui, ne-a filmat și ne-a făcut poze pe care le-a postat și pe internet. A doua zi, pe la 7 sau 8 dimineață ne-a dat hainele din congelator și le-am pus la uscat. Cu ele ude pe noi nu puteam pleca. Era iarnă afară. Abia pe seară am reușit să mă îmbrac. Între timp, mi s-a propus să întrețin relații sexuale cu prieteni de-ai lui și fiindcă am refuzat și-a pus amicii să mă umilească. Eu am scăpat, dar alte fete care mai erau acolo au fost trimise să întrețină relații sexual cu diverși bărbați”, povestește una din victimele lui Filote.

Și nu este singura care are o poveste înspăimântătoare. O altă victimă a acestui individ a rămas cu probleme psihice după drama trăită și a avut nevoie de îngrijire de specialitate.

Numărul persoanelor traficate crește de la an la an

Statistic, la nivel mondial, acest fenomen are un număr uriaș de victime ce se ridică la peste 27 de milioane de persoane. Prostituția și cerșetoria sunt principalele “activități” pe care aceste persoane sunt obligate să le presteze.

O tânără de doar 21 de ani povestește că a fost atrasă în acest angrenaj cu promisiunea unui loc de muncă în Grecia. Astfel, Iuliana Ș. a ajuns să fie vândută imediat ce a trecut din România în Serbia și obligată să se prostitueze. Cu toate acestea, fata se numără printre puținele cazuri fericite în care victima a reușit să scape din mâna “peștelui” și a intrat sub protecția polițiștilor, fiind un martor important într-un caz de prostituție din Macedonia, care a ajuns cunoscut în toată lumea.

“Sunt cazuri grele, care înseamnă luni de cercetare, filare și alte munci specifice. De multe ori este greu sa demonstrezi faptele, mai ales că victimele acestui fenomen trăiesc coșmarul prin care au trecut zi de zi și le este teamă să depună mărturie. Sunt cazuri în care aceste victime au fost trecute în programe speciale de protecție a martorilor. Fenomenul este imposibil de controlat, avem de-a face cu rețele foarte bine organizate și multe dintre ele extrem de violente. Un exemplu în acest caz ar fi rețelele de proxeneți sârbești și cele albaneze. Dar asta nu înseamnă că cele din România sunt mai cuminți. Și acestea au aceleași tehnici de a intimida și teroriza victimele aplicându-le corecții fizice până când acestea cedează. Pentru a contracara eficient acest fenomen, eu cred că ar fi nevoie de o logistică mult mai bine pusă la punct, de colaborări între polițiștii din țările unde se întâlnesc aceste fenomene mult mai strânse și poate chiar și o bază de date comună cu cei bănuiți sau cercetați că au făcut astfel de fapte. Plus o legsilație mult mai dură”, e de părere un ofițer de poliție implicat în cercetarea unor astfel de cazuri.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button