Contrabandiștii moldoveni vor să scape de arestul preventiv
Gruparea infracțională care a încercat să mituiască polițiști de frontieră hușeni pentru a introduce în țară cantități uriașe de țigări de contrabandă a cerut din nou eliberarea sub control judiciar sau arest la domiciliu. De data asta, cererile lor au fost bazate pe motive de natură sentimentală. Unul dintre cei reținuți a spus că soția sa pierdut sarcina când a auzit că e arestat. La finalul ședinței, magistrații vasluieni au decis păstrarea măsurii arestului preventiv pentru tot lotul de contrabandiști.
Alexandru CROITORU
Tribunalul Vaslui a avut de judecat, din nou, cererea de eliberare condiționată sub control judiciar sau arest la domiciliu în cazul moldovenilor arestați pentru dare de mită și trafic de țigări. La sfârșitul ședinței, magistrații au decis că locul contrabandiștilor e tot după gratii, respingând cererile de eliberare.
Din gruparea reținută făceau parte și șeful poliției de Frontieră Leova, comisarul Ivan Musteață, dar și un polițist de frontieră hușean, Valentin Badiu. Acesta din urmă este acuzat de procurori că furniza informații contrabandiștilor legate de zile, ore și locuri pe unde s-ar fi putut introduce mai ușor țigările în România.
Apărătorii au motivat cererile de eliberare din arest preventiv prin faptul că, după finalizarea perioadei de cercetări a procurorilor, acuzații nu vor mai putea influența bunul mers al procesului penal și nu vor mai putea influența nici eventualii martori din proces. Pledoariile lungi ale avocaților ieșeni au mărit substanțial durata ședinței de ieri, mai ales că tot ieri a expirat și perioada de arest preventiv a inculpaților, judecătorul având o misiune destul de dificliă în asemenea condiții.
Cum și-au justificat cererile traficanții
Pledoariile avocaților a fost continuate și de declarațiile inculpaților, care au cerut clemență, apelând și la latura sentimentală.
“Sunt unicul întreținător al familiei. Am o soție și trei copii, dintre care doi sunt stundeți și acum au mare nevoie de mine. Un alt motiv pentru care cer instanței înlocuirea arestului cu măsura controlului judiciar este și faptul că nu doresc să fiu fugar toată viața și doresc să imi demonstrez nevinovăția. S-a spus, în acuzare, că am aderat și sprijinit un grup infracțional, dar acest lucru nu este adevărat. Am fost dus în eroare”, și-a motivat cererea Gheorghe Braga.
Un alt arestat, Ivan Musteață – șeful Poliției de Frontieră Leova, și-a motivat cererea astfel: “Doresc să am posibilitatea ca familia să vină să mă viziteze mai des și să pot sta cu ei. Un alt motiv este că doresc investigații medicale deoarece câteodată nu mă simt prea bine. Și un alt motiv este și faptul că, după arestarea mea, soția a pierdut sarcina, lucru despre care am aflat ceva mai târziu, abia pe 29 august 2014”.
Grupul celor opt era format din Iurie Volceanov, cetățean moldovean, ofițer în cadrul Sectorului de Poliție de Frontieră Leova, acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, alături de șefului lui direct, Ivan Musteață. Un alt membru al grupului era Vasile Iordachi, cu dublă cetățenie româno-moldovenească, acuzat de constituirea unui grup infracțional, dare de mită și instigare la infracțiunea de intrare sau ieșire din țară prin trecerea ilegală a frontierei. Alți trei arestați în dosar sunt Igor Lisnic, Gheorghe Braga și Veaceslav Mereuță, acuzați de aderare la un grup infracțional organizat și introducere în țară, prin orice mijloace, a bunurilor, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal. În cazul lui Valentin Badiu, polițistul de frontieră hușean, acuzațiile procurorilor sunt legate de faptul că acesta îi anunța prin mesaje text pe membrii grupului infracțional de eventualele controale ale colegilor săi.
Grupul infracțional, “turnat” de comisarul Ionel Lașcu
Așa cum se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, cel care le-a venit de hac contrabandiștilor a fost șeful Punctului de Frontieră de la Berezeni, care le-a deconspirat activitatea. Ofițerul român a fost constactat de către ofițerii moldoveni Ivan Musteață și Iurie Volceanov, iar aceștia i-au propus ca, în schimbul a 50 de euro pentru fiecare bax de țigări, să le fie asigurată trecerea râulu Prut cu cantitatea de țigări traficată, care nu era deloc mică: pentru primul transport, Ionel Lascu ar fi trebuit să priească 12.500 de euro. După câteva săptămâni de presiuni, la începutul lunii decembrie, șeful Punctului de Frontieră Berezeni a formulat un denunț împotriva celor care pregăteau un transport de 100.000 de pachete de țigări. După denunț, pe fir au intrat procurorii DNA care, sub acoperire, aveau rolul de a cumpăra țigările moldovenilor.
Ionel Lascu, amenințat de basarebeni cu bătaia
Liderul grupării infracționale îl suspectau pe Ionel Lascu că le-a deconspirat activitatea. Vasile Iordachi a fost interceptat în timp ce punea la cale o răzbunare violentă împotriva ofițerului român pentru a-și proteja activitatea infracțională. Această interceptare, împreună cu celelalte dovezi adunate de procurori și prezentate Tribunalului Vaslui au dus la arestarea celor opt și rămânerea lor după gratii. Faptele grupului infracțional au fost atent monitorizate în perioada noiembrie-demebrie 2013 și, odată ajunși după gratii, membrii grupării riscă între 3 și 10 ani închisoare pentru aderare la un grup infracțional sau de la 5 la 15 ani pentru constituire de grup infracțional și interzicerea unor drepturi.