Justitie

Traficanții moldoveni contestă audierea martorului-cheie

Tribunalul Vaslui a audiat, vineri, ultimii martori în cazul traficanților de țigări moldoveni, care au mituit un polițist de frontieră român. Unul din martorii din proces, închis în penitenciarul Giurgiu, va fi audiat în regim special. Maniera în care acesta ar trebui să depună mărturie a ridicat, în schimb, mari nemulțumiri în rândul apărătorilor celor judecați pentru trafic cu țigări și încercare de mituire a unui ofițer, polițist de frontieră, român.

Alexandru CROITORU

Vineri, Tribunalul Vaslui a avut pe ordinea de zi o nouă înfățișare în cazul polițiștilor de frontieră moldoveni judecați pentru trafic cu țigări și încercare de mituire a unui ofițer, polițist de frontieră român (șeful pichetului Berezeni). Astfel, au fost aduși în fața magistraților vasluieni doi martori din Coșereni, județul Ialomița. Potrivit rechizitoriului, cei doi au fost proprietarii unui autocamion Mercedes, cumpărat de de doi dintre cei aflați acum în boxa acuzaților.

“Am avut un autocamion înmatriculat pe numele tatălui meu, Bucșaru Ion, pe care l-am vândut în august 2013, către o persoană a cărui nume nu-l mai rețin. Am fost contactat telefonic, deoarecere autovehiculul era scos la vânzare pe un site de specialitate. Au venit la mine două persoane, am discutat despre mașină și, după două-trei zile, aceleași persoane au revenit și am perfectat actele. Au ridicat mașina câteva zile mai târziu de la tatăl meu, pentru că eu nu eram în acel moment acasă. Ceea ce mi-a atras atenția, în discuțiile purtate cu cei doi, a fost accentul, specific celor din Republica Moldova”, a declarat Gheorghe Bucșaru, martorul adus de la Coșereni, județul Ialomița.

Întrebat de magistrați dacă recunoaște pe cineva din boxa acuzaților, Gheorghe Bucșaru a arătat către Vasile Iordachi.

În partea a doua a ședinței s-a luat în discuție cererea de revocare a măsurii de arestare preventivă a inculpaților rămași în spatele gratiilor. Apărătorii și-au motivat cererile pe baza faptului că, în acest stadiu al dosarului, cei închiși nu mai pot influența martorii. În plus, cei cinci (doi dintre ei – Badiu Valentin și Gheorghe Braga – au reușit să scape de arest preventiv, ca urmare a unei decizii a Curții de Apel Iași) sunt în arest preventiv de mai bine de opt luni și doresc să-și revadă familiile

În ultima parte a ședinței de vineri, a fost luată în discuție metoda de audiere a unui martor-cheie în proces. Radu Adrian Ionuț este, în prezent, închis în Penitenciarul Giurgiu și nu poate fi audiat nici prin videoconferință, deoarece lipsește tehnica necesară. Astfel, magistrații Tribunalului Vaslui au decis ca audierea să se facă cu ajutorul unui set de întrebări adresate acestuia atât de magistrați cât și de apărători. Setul de întrebări citite de președintele de instanță care ar fi trebuit să fie adresate martorului Radu Adrian Ionuț a ridicat o serie de nemulțumiri în rândul apărătorilor legate de maniera în care acestea au fost formulate.

“Ne opunem la maniera în care instanța a formulat întrebările. Maniera aceasta de audiere nu este tocmai correctă. Întrebările induc răspunsurile martorului și sunt sugestive. Întrebările acestea nu sunt altceva decât transformarea declarației dată în faza de urmărire penală în întrebări. Instanța nu face altceva decât îi pune în gură martorului ceea ce să spună”, au spus avocații inculpaților.

Ba mai mult, s-a pus în discuție și atitudinea președintelui de ședință referitor la acest caz.

“Aveți o poziție bine definită față de acest dosar și prezumția de nevinovăție a acuzaților nu există”, au mai spus apărătorii.

Astfel, chiar dacă spiritele s-au încins puțin în sala de judecată, președintele de ședință a rămas ferm pe poziție, urmând ca, până următorul termen, să fie lămurite toate aspectele ridicate de apărători.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button