„Procurorii” țepari au fost prinși
de Marian MOCANU
Copiind metoda „accidentul”, prin care mai mulți oameni au fost înșelați cu sume mari de bani, câțiva pușcăriași au golit conturile unor primari și oameni de afaceri. Printre cei înșelați se află și edili vasluieni, printre care Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși și Gheorghe Poede, vestitul primar al comunei Poienești.
Procurorii DIICOT au destructurat zilele trecute o rețea de infractori care, copiind metoda „accidentul” au devalizat conturile mai multor români, primari sau oameni de afaceri. Metoda folosită era pe cât de simplă, pe atât de eficientă. Mai mulți indivizi, unii dintre ei deținuți în Penitenciarul Focșani, telefonau victimelor și, dându-se drept procurori DIICOT ori DNA, cereau datele bancare, inclusiv codul PIN. Ulterior, șmecherii clonau cardul și scoteau toți banii din cont.
„Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați – Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța au efectuat, la data de 08 aprilie 2015, două percheziții într-o unitate de penitenciar din cadrul ANPR și șase percheziții în diferite locații de pe raza județului Constanța, în scopul destructurării unui grup infracțional organizat format din mai multe persoane care execută pedepse privative de libertate și la care au aderat și alte persoane aflate în stare de libertate. (…) S-a reținut că, persoane de sex masculin aflate încarcerate în penitenciar, au apelat telefonic primari ai unor localități din diferite județele ale țării, prezentandu-se, în mod fals, ca fiind procurori DIICOT din județul unde se află localitatea respectivă. Sub pretextul unor cercetări efectuate cu privire la fraude, inculpații le-au solicitat acestora date referitoare la toate cardurile de credit sau debit personale și ale membrilor familiei pe care ulterior le-au utilizat pentru a iniția comenzi online pe site-uri de comerț electronic din România. Totodată, inculpatii au solicitat ca bunurile achiziționate să fie trimise unor complici aflați în diferite localități de pe raza județului Constanța. Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că inculpații au apelat telefonic și administratori ai unor societăți comerciale care dețin terminale paypoint și, inducând-i în eroare în același mod, și anume că se efectuează cercetări într-un dosar penal, le-au solicitat să se prezinte de urgență la sediul Parchetului din localitate. Ulterior, inculpații au contactat angajații acelorași societăți comerciale și, sub pretextul unor verificări tehnice cu privire la terminalul paypoint respectiv, le-au solicitat să opereze tranzacții, în scopul obținerii unor coduri de reîncărcare prepay. Ulterior, codurile de reîncărcare au fost furmizate altor membri ai grupării, pentru a fi valorificate”, se arată într-un comunicat de presă remis de DIICOT.
În cauză au fost reținute cinci persoane, care au fost arestate preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.
Primari vasluieni țepuiți
Printre cei care au luat „țeapă” și au comunicat datele conturilor bancare unor persoane necunoscute care se dădeau drept procurori se află Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși. Din fericire, în momentul respectiv conturile sale erau aproape goale. În schimb, lui Corneliu Oanea, primarul comunei Lunca Banului, i-au fost furați de pe card 6.000 lei. Și Ghoerghe Poede, vestitul primar din Poienești a primit o lovitură financiară, acesta alimentând în mod special cardul a cărui date le comunicase „procurorilor” cu 3.600 lei, chipruile pentru a face impresie bună.
Primarul interimar al municipiului Bârlad, Marin Bunea, contactat în același fel de țepari, a apucat să blocheze cardurile înainte de a-i dispărea suma de 4.100 lei, pe care indivizii încercau să o retragă chiar în momentul în care Bunea făcea formalitățile de blocare a contului.
Au mai fost vizați alți trei primari vasluieni, în total numărul persoanelor contactate de cei care, profitând de psihoza arestărilor făcute de DNA și DIICOT în ultimele luni, au încercat să-i ușureze de bani, este de câteva zeci, în mare majoritate din zona Moldovei sau din județele Tulcea și Constanța.