Home » Social » Expoziție și album Ion Chiricuță

Expoziție și album Ion Chiricuță

Astazi, o parte din colecția dr. Ion Chiricuță va fi expusă la Muzeul Colecțiilor de Artă din București. Cele 65 de obiecte care fac parte din Colecția Chiricuță, donată în 1982 Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, vor fi prezentate publicului bucureștean de criticul de artă Adrian Buga.

„Împreună cu Adrian Buga și cu Cristian Chiricuță, unul din cei doi fii ai doctorului Ion Chiricuță, am selectat cu grijă 65 de obiecte din cele 998 câte cuprinde valoroasa colecție donată de Ion Chiricuță muzeului din Bârlad. Sunt obiecte de mobilier, lucrări de artă plastică românească și universală, lucrări de artă decorativă, icoane etc. Ne propunem ca în cel mai scurt timp să organizăm la Bârlad și o expoziție temporară Ion Chiricuță, care să cuprindă obiecte ce nu sunt expuse în cele nouă săli alocate colecției permanente Rita și Ion Chiricuță. Lucrările care se află în depozit vor putea fi văzute timp de o lună de publicul iubitor de artă.”, ne-a declarat Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.
Ion Chiricuță s-a născut la Bârlad pe 7 ianuarie 1918. Tatăl său, preotul Toma Chiricuță, a fost unul dintre fondatorii Academiei Bârlădene, instituție care implineste luna aceasta 100 de ani la sfârșitul acestei luni. Ion Chiricuță a absolvit în 1942 Facultatea de Medicină din București cu Magna Cum Laude. A fost un renumit medic oncolog care a brevetat și o metodă de operație care îi poartă numele. A fost directorul Policlinicii de Oncologie din Cluj și apoi al Spitalului de Oncologie. Acesta a revenit la Bârlad după foarte mulți ani, în 1980, cu prilejul unui simpozion de oncologie organizat de un grup de medici, printre care și dr. Constantin Teodorescu. Cu acel prilej, Chiricuță a vizitat muzeul din Bârlad, rămânând impresionat de valoarea patrimoniului. Atunci s-a gândit că ar putea dona colecția muzeului din orașul natal. Inițial a dorit să o doneze muzeului din Cluj sau Muzeului Colecțiilor din București. Pentru că nu i-a fost pus la dispoziție un spațiu adecvat, Ion Chiricuță a decis să doneze colecția muzeului bârlădean, instituție care i-a alocat un spațiu mai mult decât generos. Începând din 1982, colecția doctorului Chiricuță a devenit parte a patrimoniului muzeului bârlădean.
Încă din 1976, Chiricuță își manifestase dorința de a dona statului român tot ce colecționase în 40 de ani, astfel încât, de aceste frumuseți să se poată bucura cât mai mulți oameni.

Expoziția ce va fi vernisată mâine, a fost gândită din timp de fiul său, și el medic de profesie, ca și lansarea unui album, care conține o selecție a Colecției Chiricuță. Este o lucrare amplă, bogat lustrată, cu detalii și istorii ale celor mai reprezentative lucrări de pictură și grafică aflate în colecție. Apărut sub titlul „Comori de artă din colecția de pictură Ion Chiricuță”, albumul a fost realizat în condiții tehnice excepționale, fiind tipărit la o editură celebră din Verona.
„Albumul cuprinde trei capitole: <<Opere ale artiștilor români>>, << Artă europeană>> și <<Inventarul colecției de pictură>> și va fi lansat la București odată cu vernisajul expoziției Chiricuță. Publicul din Bârlad va putea asista la lansarea acestui album și la el acasă, pe 15 mai, de la ora 13, în cadrul Zilelor Culturale ale Bârladului.”, a mai spus Mamalaucă. (Mihaela NICULESCU)

Astazi, o parte din colecția dr. Ion Chiricuță va fi expusă la Muzeul Colecțiilor de Artă din București. Cele 65 de obiecte care fac parte din Colecția Chiricuță, donată în 1982 Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, vor fi prezentate publicului bucureștean de criticul de artă Adrian Buga. „Împreună cu Adrian Buga și cu Cristian Chiricuță, unul din cei doi fii ai doctorului Ion Chiricuță, am selectat cu grijă 65 de obiecte din cele 998 câte cuprinde valoroasa colecție donată de Ion Chiricuță muzeului din Bârlad. Sunt obiecte de mobilier, lucrări de artă plastică românească și universală, lucrări de artă decorativă,&hellip;

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile