Justitie

Procurorii DIICOT au descins la Vladia

de Marian MOCANU

Doi tineri din satul Vladia, comuna Dragomirești au fost ridicați, ieri dimineață, de procurorii DIICOT și duși la audieri fiind acuzați pentru comiterea infracțiunilor de înșelăciune, evaziune fiscală, folosire în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice, obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, transmiterea fictivă a părților sociale și spălare de bani. Cei doi făceau parte dintr-o rețea mai largă cu ramificații și în județul Călărași, specializați în luarea de credite fără acoperire, valoarea prejudiciului fiind de peste 24 milioane euro.

Mare zarvă ieri dimineață în satul Vladia, comuna Dragomirești. Procurorii DIICOT Călărași au descins la două locuințe, unde au efectuat percheziții domiciliare, în final doi tineri din sat fiind reținuți și conduși la cercetări. Cei doi făceau parte dintr-o rețea mai mare, specializată în luarea de credite bancare fără acoperire, prin înființarea de societăți comerciale fictive.

Procurorii au efectuat ieri un număr de 16 percheziții domiciliare și la sediile unor societăți comerciale de pe raza județelor Călărași și Vaslui. În cadrul acestgei acțiuni s-a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, evaziune fiscală, folosire în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice, obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, transmiterea fictivă a părților sociale și spălare de bani.

Din 2006, membrii grupării, formate din Marian Moise, din comuna Vâlcele, județul Călărași, și rude apropiate ale acestuia, au obținut mai multe credite de la o bancă pe două firme, însă banii au fost folosiți pentru dezvoltarea unei ferme aparținând lui Marian Moise, liderul grupării infracționale. În total, membrii grupării au creat mai multor bănci un prejudiciu total în sumă de 24 milioane euro! Era vorba de o operațiune tip suveică, prin înființarea de societăți comerciale prin persoane interpuse, fără posibilități materiale, și care, în schimbul unor sume modice de bani, înființau sau preluau societăți comerciale. Astfel, indivizii au obținut credite de la mai multe bănci în numele mai multor societăți comerciale, iar sumele de bani astfel obținute au fost folosite în alte scopuri decât cele declarate și aprobate de către bănci.

„În cursul cercetărilor s-a stabilit că membrii grupării au înființat mai multe societăți comerciale în scopul organizării unor circuite financiare fictive de natură să asigure sustragerea societăților comerciale de la achitarea TVA aferentă operațiuni comerciale înregistrate. Ulterior, societățile comerciale erau declarate în stare de insolvență, fiind vândute unor persoane interpuse, fără posibilități materiale, care, în schimbul unor sume de bani preluau respectivele societăți, fără a intra însă în posesia documentelor contabile. Anterior declarării stării de insolvență sau înstrăinării lor, toate bunurile mobile și imobile ale societăților comerciale erau «vândute» către alte societăți comerciale deținute de către grup, lipsind creditorii societății de posibilitatea de a-și recupera paguba creată”, se arată în comunicatul DIICOT.

Din câte se pare, cei doi tineri din Vladia, foști angajați la ferma din Călărași, erau doar trepădușii folosiți pentru ascunderea activității grupării, practic societățile erau trecute pe numele celor doi, fără a primi și documentele contabile. Cai doi tineri din vladia, îmreună cu alte 13 persoane, au fost conduse la sediul DIICOT- Biroul Teritorial Călărași în vederea audierii, urmând ca în funcție de rezultatele audierilor, procuroprii să dispună sau nu luarea unor măsuri preventive privative de libertate.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button