Justitie

Infractorii dovediți le râd în nas justițiarilor

de Marian MOCANU

După mai bine de doi ani de procese, Curtea de Apel Iași a dat sentința definitivă în cazul uneia dintre cele mai importante rețele de traficanți de etnobotanice din județul Vaslui. Înainte de punerea în aplicare a sentințelor cu închisoarea, trei dintre „actorii” principali au fugit din țară, pe numele lor fiind deja emise mandate de urmărire națională. Acesta nu este singurul caz în care persoane condamnate sau cercetate pentru fapte antisociale grave dispar de la domiciliu înainte de a fi condamnați, Viorel Rusu – proxenetul fotbaliștilor, ori Daniel Cristian Iacob și complicea sa, Mihaela Hristea, care au păcălit mai multe persoane să ia credite bancare în favoarea lor, fiind doar unele dintre exemple

Nu puține sunt cazurile în care infractori acuzați de fapte grave dispar de la domiciliu înainte ca să fie arestați preventiv, sau să execute pedepse definitive privative de libertate. În astfel de cazuri, în care trebuie puse în aplicare sentințe judecătorești, dar condamnatul nu este de găsit la domiciliu, polițiștii vasluieni emit mandate de căutare națională,sau dacă este cazul, europeană ori internațională. Doar în acest an, polițiștii a urmărit mai multe astfel de mandate, fie în cazul celor doi evadați de sub supravegherea gardienilor la ieșirea de la un porces derulat la Curtea de Apel Iași, fie pentru punerea în aplicare a stfel de mandate emise de alte instanțe sau instituții din țară sau străinătate.

Chiar ieri, polițiștii au identificat, pe raza comunei Bogdănești un tânăr din Săveni, județul Botoșani, care se sustrăgea executării unei pedepse de patru ani de închisoare pentru săvîârșirea mai mutor infracțiuni de furt.

Un caz asemănător este cel al lui Viorel Rusu, proxenetul vasluian în vârstă de 50 de ani, care procura fetițe pentru persoane din lumea bună a Vasluiului, între cei care au beneficiat de serviciile lui fiind și doi fotbaliști de la fosta SC Vaslui, Paul Papp și Silviu Bălace. Viorel Rusu a profitat de ridicarea oricăror măsuri preventive și, după ce a fost condamnat la o primă pedepasă de zece ani de închisoare pentru trafic de persoane, a dispărut de la domiciliu, acest lucru s-a întâmplat cu doar câteva zile înainte de a primi o altă condamnare, de cicni ani și patru luni într-un alt dosar „prostituate pentru VIP-uri”. Din fericire, proxenetul a fost identificat la doar două săptămâni de la darea sa în rumărire, la Vama Borș, pe unde încerca să iasă din țară și să-și piardă urma în străinătate.

Alți doi infractori, Daniel Cristian Iacob, fostul administrator al Casei Corpului Didactic Vaslui și complicea sa, Mihaela Hristea, sunt cerectați în lipsă după ce au dispărut la puțin timp de la trimiterea lor în judecată, din câte se pare aceștia trăind bine mersi undeva în Scoția. Cei doi, Iacob și Hristea, sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, fals, uz de fals și alte infracțiuni grave, după ce au reușit să convingă mai bine de 20 de persoane să ia credite bancare în folosul celor doi. Practic, ei convingeau diverse persoane să ia credite bancare, angajându-se să achite ratele aferente, și să le remită lor, de multe ori persoanele fiind angajate fictiv fie chiar la CCD, fie la firma proprie. Credulii, care s-au ales cu câteva sute de lei pentru „bunăvoința” de a face credite, sunt judecați în dosarul aflat pe rolul Tribunalului. Diferența este că, dacă cele peste 20 de persoane înșelate riscă să facă închisoare, capii rețelei, Daniel Cristian Iacob și complicea sa, Mihaela Hristea, huzuresc undeva în Scoția pe banii obținuți în urma înșelării atât a băncilor, cât și a credulilor.

Cel mai nou astfel de caz datează din data de 23 iulie, când magistrații Curții de Apel Iași a dat sentința definitivă în cel mai important caz de trafic de etnobotanice diin județul Vaslui, menținând, în cazul tuturor contestatorilor, pedepsele inițiale date de magistrații Judecătoriei Vaslui. Nu mică le-a fost surpriza polițiștilor vasluieni care s-au prezentat la domiciliile condamnaților când au aflat că trei dintre ei au profitat de faptul că asupra lor nu mai era impusă nici o măsură preventivă și au dispărut de la domiciliu. Marius Buga, condamnat definitiv la patru ani de închisoare, respectiv Marius Costan și Cătălin Moraru, la câte trei ani și opt luni detenție, practic chiar capii rețelei, au fost dați acum în urmărire națională și, în cazul în care nu vor fi identificați în scurt, urmează a fi emis mandat european de urmărire. Celor trei le fusese ridicată în luna martie a acestui an, de către judecătorii ieșeni, măsura controlului judiciar, măsură care presupune inclusiv prezentarea periodică la sediul poliției a inculpaților. Din câte se pare, siguri că vor fi trimiși în pușcărie, cei trei nu au stat prea mult pe gânduri și au dispărut.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button