de Marian MOCANU
Unul dintre cele mai așteptate evenimente artistice din această vară, Festivalul Internațional „Hora din Străbuni”, a debutat în acest weekend la Vaslui cu o paradă a formațiilor participante. Până marți, 4 august, pe scena Teatrului de vară, vasluienii pot asista la un adevărat regal al celor mai bune formații de dansuri populare din țară. În plus, în premieră, vor evolua și formații din Algeria, Thailanda, Mexic, Grecia, Sri Lanka, Polonia, Rusia ori Republica Moldova.
De vineri seară centrul municipiului Vaslui a răsunat în fiecare seară de muzică populară, muzică care a însoțit prestațiile formațiilor de dansuri populare participante la cea de a patra ediție a Festivalului Internațional „Hora din Străbuni”. Manifestarea a debutat cu o paradă a costumelor populare care s-a desfășurat vineri, 31 august, de la orele 18, pe traseul Parcul Copou – Centrul Civic a municipiului Vaslui. Ulterior, la ora 20.00, la Teatrul de vară a debutat în mod oficial ce-a de a patra ediție a poate cea mai importantă manifestare de gen din Moldova.
Vasluienii care au umplut aproape până la refuz Teatrul de Vară au putut asista la prestațiile dansatorilor formațiilor locale „Rapsodia Vasluiului” și „Hora Vasluiului”, dar și a oaspeților invitați la festival, „Plaiurile Mioriței” din Buzău, ansamblul de muzică și dans popular „Veselia” din Chișinău, Republica Moldova, ori a grupului folcloric mexican „Alianza”.
Seara de sâmbătă a debutat cu alte formații de dansuri populare din județ, respectiv „Rapsozii Iveștilor”, „Pădurețul” din Oșești, sau „Răzeșii” din Pogonești. Mai târziu, pe scenă au urcat dansatorii ansamblului folcloric „Forras”, (Izvorul) din Târgu Mureș, seara fiind încheiată de prestațiile oaspeților de peste hotare, respectiv a grupului de cîntece și dansuri populare „Bychlewianka” din Bychlew – Polonia, și a dansatorilor algerieni ai asociației culturale „Fen Bladi” din Sidi Bel Abbes care au constituit o adevărată pată de culoare nu doar prin costume, dar și prin dansul specific.
Duminică seara a fost rândul dansatorilor de la Vetrișoaia, constituiți în ansamblul „Floricică de pe Prut”, a celor de la Râșești, comuna Drînceni, (Plaiurile Prutului), dar și a muntenarilor constituiți în grupul de dansuri populare „Zăstrea Muntenilor”. Regalul folcloric a fost apoi continuat de cunoscutul ansamblu hușean „Trandafir de la Moldova”, după care au urmat oaspeții de peste hotare, respectiv Ansamblul Național de dans Folcloric „Kalinka” din Novozybkov – Rusia, și Grupul de dans folcloric „Samsen” din Bangkok – Thailanda.
Nu au fost uitați nici tinerii amatori de a păstra tradițiile dansului românesc. Sâmbătă după-amiază, în Parcul Copou, a fost organizat un atelier de deprindere a dansurilor populare, tinerii vasluieni având ca profesori instructori consacrații, inclusiv pe cunoscutul Nea Mărin Barbu, președintele CIOFF România.
Cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional „Hora din Străbuni” Vaslui 2015 continuă în serile de luni și marți, cînd pe scenă vor urca alte formații cunoscute din județ, țară sau străinătate. Astfel, luni, 3 august, pe scena teatrului de vară vaslui vor evolua formațiile „Soleștenii”, din Solești, „Alunelul” – Banca, „Codrenii”, din Târzii, comuna Oltenești, „Obârșii Negreștene”, din negrești, „Lugojana”, din Lugoj, „Nea Mesimvria”, din Salonic – Grecia, și Grupul academiei de dans „Sausiri”, din Colombo – Sri Lanka. În sfârșit, marți manifestarea se va încheia după prestațiile altor trupe sau ansambluri de dansuri populare: „Floricica” din Perieni, și „Izvorașul”, din Cahul, Republica Moldova, urmând ca cunoscuta „Fanfară de la Valea Mare” să susțină un concert extraordinar.
Festivalul Internațional „Hora din Străbuni”, ediția a IV-a – 2015 va lua oficial sfârșit cu o gală a ansamblurilor folclorice internaționale participante, prilej pentru vasluieni de a revedea prestațiile pline de culoare a dansatorilor din Algeria, Mexic, Tailanda, Grecia, Sri Lanka, Polonia, Rusia ori Republica Moldova.