„Omerta” – legea tăcerii – lege la Vama Albița
de Marian Mocanu
Ultimele depoziții ale colegilor vameșilor de la vama Albița, martori în dosarul Albița 2, nu doar că nu au confirmat acuzațiile de luare de mită, formulate de procurorii DNA, dar chiar au declarat că în respectivul Punct de Trecere a Frontierei nu s-ar fi luat sau cerut niciodată mită. Acest lucru a fost confirmat și de unul dintre investigatorii sub acoperire moldoveni, audiat prin videoconferință. La unison, uneori pe un ton ridicat, alți zece martori audiați au declarat că nu a existat corupție în vama Albița!
După ce, la ultimele termene de judecată, au fost vizualizate înregistrările făcute cu camera ascunsă de principalul martor al acuzării, Igor Feodorov, luni, 11 ianuarie, au avut loc noi audieri în dosarul Albița 2, în care nu mai puțin de 21 de vameși și polițiști de frontieră sunt acuzați de luare de mită. Într-o ședință maraton au fost audiați zece colegi ai acuzaților, care, la unison, au declarat că la Vama Albița nu s-a cerut sau primit mită de nici unul dintre lucrătorii din respectivul Punct de Trecere a Frontierei. Fiecare dintre cei audiați a declarat că nu ar fi auzit de practicile incriminate de procurorii DNA, prin care s-ar fi cerut mită, iar banii strânși ar fi fost împărțiți de șefii de tură sau alte persoane la sfârșitul programului. Unul dintre martorii audiați, șeful de tură Bebi Sofronie, a oferit un adevărat spectacol în sala de judecată, spre stupoarea judecătorilor, care, în mai multe rânduri, l-au amenințat cu amendarea. Sofronie a ținut o întreagă perorație cu privire la faptul că acuzațiile împotriva colegilor săi sunt fabricate de procurorul Emilian Eva, procuror cercetat în mai multe scandaluri de corupție.
„Eu îmi știu colegii de mai bine de 20 de ani și lucrurile susținute de domnul Eva, nu s-au întâmplat. S-a vrut să se acrediteze ideea că la Albița este o gașcă de golani, pentru că se dorea acest lucru la momentul respectiv. Noi ne-am făcut datoria cu responsabilitate, la fel ca toți cei aflați acum în sală și acuzați de fapte de corupție”, a țipat la un moment dat vameșul Bebi Sofronie. Totuși cea mai mare lovitură dată acuzării a venit chiar din partea unuia dintre martorii sub acoperire a DNA. Acesta, care este plecat din țară, a fost audiat prin videoconferință într-o sală separată a Tribunalului Vaslui, unde existau mijloacele tehnice necesare. El a declarat că, lui personal, pe perioada cât a purtat asupra sa echipamente de înregistrare, nu i s-a cerut niciodată mită și nici nu a dat sume de bani sau produse pentru a i se asigura facilități la trecerea frontierei de stat. Singurele date pe care le-a putut oferi anchetatorilor și judecătorilor au fost din auzite, de la un coleg al său, la rândul lui investigator sub acoperire și care, până în prezent, nu a putut fi audiat, fiind plecat în misiune în străinătate. Cu privire la declarațiile date inițial în fața anchetatorilor, de cele mai multe ori acesta a răspuns că „nu-mi aduc aminte!” la întrebările avocaților apărării.
Audierile în acest dosar vor continua pe 22 februarie, dată la care a fost citat cu mandat de aducere investigatorul sub acoperire Igor Caraman, ofițer judiciar din Republica Moldova, unii conducători auto moldoveni care au avut calitatea de denunțători, precum și alți trei vameși.
Reamintim cititorilor că pe 22 octombrie 2013, în urma unei descinderi făcute în Vama Albița de procurorii DNA, 17 lucrători vamali și polițiști de frontieră au fost arestați preventiv sub acuzația de luare de mită, alți 5 vameși fiind cercetați în stare de libertate. Ei au fost acuzați că, în schimbul unor sume de bani sau produse, nu-și efectuau atribuțiile de serviciu, prin neefectuarea controlului vehiculelor care tranzitau punctul de trecere a frontierei spre Republica Moldova. Dintre toți cei acuzați unul singur și-a recunoscut vinovăția și a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Toți ceilalți inculpați se declară nevinovați!