Invatamant

La Bacalaureat, umaniștii preferă logica și nu geografia!

de Marian MOCANU

La ultima probă a simulării examenului de bacalaureat, cea la alegere, în funcție de profil și specializare, susținută doar de elevii claselor a XII-a, nu au fost probleme deosebite. Până și numărul de absenți, 304 din totalul de 3.217 elevi înscriși, este în media acestor examene. Singurul lucru de remarcat: elevii de la profilul uman preferă să dea examen la logică decât la geografie, cu atât mai mult cu cât trebuie să învețe nu doar geografia României, dar și pe cea a Uniunii Europene!

Examen fără probleme ieri, la susținerea ultimei probe a simulării examenului de bacalaureat, susținută doar de elevii claselor a XII-a. Din totalul de 3.217 elevi înscriși, au absentat mai puțin de 10%, respectiv 304 elevi, un procent rezonabil, ținând cont că printre cei absenți se numără și cei care nu prea au frecventat cursurile în acest an școlar, ori elevi de la „fără frecvență”. Nu au fost probleme deosebite, nici un elev nefiind eliminat pentru încercări de fraudare a acestei simulări de examen, spre deosebire de zilele trecute, când nu mai puțin de patru viitori absolvenți de liceu au fost prinși copiind folosindu-se de telefonul mobil.

În ceea ce privește materiile la care elevii din anul terminal al liceului au dat examen, acestea au fost alese în funcție de materia stăpânită cel mai bine, în perspectiva viitoarelor cariere ce se doresc a fi urmate pe viitor. Astfel, 4 elevi au ales să susțină examen la filozofie, 19 la sociologie, 26 la economie, 39 viitori absolvenți de liceu s-au orientat către psihologie, 88 către informatică, 92 elevi au ales chimia drept disciplină opțională pentru examenul de bacalaureat și 121 elevi au dat examen la fizică. Cei mai mulți viitori absolvenți de liceu, 955, au ales, drept disciplină opțională pentru această simularea a examenului de bacalaureat, biologia. Alți 805 elevi de clasa a XII-a, de la profilele umanist și inclusiv turism, au preferat logica în detrimentul geografiei, probă la care au susținut această simulare 764 elevi. O explicație ar fi faptul că geografia predată în liceu se referă atât la spațiul României, cât și la cel european.

Rezultatele finale obținute la simularea examenului de bacalaureat vor fi anunțate pe 17 martie. Ulterior, la nivelul instituțiilor de învățământ și a claselor va urma analizarea acestor rezultate, urmând ca profesorii și elevii să pună accent pe remedierea eventualelor lacune în asimilarea cunoștințelor necesare promovării acestui examen de maturitate.

Related Articles

Back to top button