Noi probleme pentru subprefecții penali Sergiu Marian și Cătălin Cupșan
de Marian MOCANU
Mai mulți primari vasluieni, funcționari din primării ori locuitori ai comunelor respective au fost chemați la audieri de procurorii DNA. Din câte se pare, aceștia au fost audiați în calitate de martori într-un dosar de corupție în care actorii principali sunt foștii subprefecți Sergiu Marian și Vasile Cătălin Cupșan. Cei doi sunt bănuiți că ar fi facilitat firmei vrâncene Vincon achiziționarea a peste 600 hectare de vie pe amplasamentul fostei societăți hușene Vidișamp. Zeci de vasluieni, care așteptau reconstituirea dreptului de proprietate și care, inițial, fuseseră trecuți pe lista de despăgubiri bănești, s-au pomenit proprietari fără voie la zeci de kilometri depărtare de domiciliu. Ulterior, aceștia ar fi fost obligați să vândă la prețuri de nimic terenurile căpătate, în caz contrar, erau amenințați de oamenii foștilor subprefecți că trebuie să plătească mii de euro drept despăgubire pentru plantația de pe terenul primit. Nu este pentru prima dată când Marian și Cupșan au probleme cu DNA-ul, primul fiind deja în închisoare după două condamnări primite pentru fapte asemănătoare. La rândul său, subprefectul Cupșan riscă să-i fie coleg de celulă lui Sergiu Marian, după ce magistrații Curții de Apel Iași au întors, spre rejudecare, dosarul în care fusese condamnat la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.
La începutul acestei săptămâni a fost mare aglomerație la sediul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Iași. Mai mulți primari vasluieni, funcționari din primării ori locuitori ai comunelor respective au fost chemați la audieri de procurorii DNA. Ei au fost audiați în calitate de martori într-un nou dosar de corupție în care sunt implicați, printre alții, doi foști subprefecți ai județului Vaslui, Sergiu Marian și Vasile Cătălin Cupșan. Cei doi ar fi ajutat un cunoscut producător de vinuri, firma vrânceană Vincon, să devină proprietar a peste 600 ha de vie în zona Hușilor, pe terenul fostei societăți Vidișamp. Vincon achiziționase, în anul 2005, viile de la Vidișamp, societate aflată în pragul falimentului, însă cumpărase doar dreptul de folosință, nu și terenul de sub plantații, teren care rămăsese în proprietatea Agenției Domeniului Statului. Pentru a nu risca să rămână fără renumitele vii, cei de la Vincon ar fi apelat la bunăvoința celor doi subprefecți. Aceștia au început o adevărată campanie de depistare a vasluienilor care mai aveau de primit teren, în vederea reconstituirii dreptului de proprietate și care erau trecuți la despăgubiri bănești, pentru că primăriile de care aparțineau nu mai aveau teren disponibil. Ulterior, Marian și Cupșan au făcut presiuni asupra primarilor din comunele respective să modifice anexele făcute pentru aplicarea Legii 1/2000 (privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și celor forestiere), pentru reconstituirea dreptului de proprietate în natură. În urma unor ședințe a Comisiei județene de fond funciar, comisie condusă de Sergiu Marian și a cărei secretar era Vasile Cătălin Cupșan, s-a ajuns în situația ca respectivele persoane, unele din colțul opus al județului, să primească terenurile la care aveau dreptul de la ADS, respectiv pe domeniul Vidișamp. Printre cei care au fost puși în posesie sunt locuitori de pe valea Prutului, din Drânceni, Tătărăni, Pădureni sau Huși, dar și din Oltenești, Hoceni sau Dragomirești, comune a căror primari au fost audiați în calitate de martori de către procurorii DNA. Ajunși în posesia titlurilor de proprietate, noii proprietari au fost somați să aleagă, fie despăgubesc, cu sume de mii de euro/ha, societatea Vincon, fie acceptă să vândă terenul aceleiași societăți. Astfel s-a ajuns ca terenuri foarte productive să fie vândute pe sume infime, de 800 – 1.000 lei/ha, de peste zece ori sub prețul pieței.
Nu este pentru prima dată când cei doi foști subprefecți ai județului Vaslui, Sergiu Marian și Vasile Cătălin Cupșan, au confundat terenurile ADS cu ograda proprie. Cei doi au mai fost acuzați de fapte de corupție și au primit chiar și o condamnare. Cupșan a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, iar Sergiu Marian, aflat deja în închisoare pentru fapte asemănătoare, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu. Acesta din urmă i-a fi favorizat fratelui său, Vasile Marian, achiziționarea a 80 ha de teren arabil în zona Fălciu, la prețuri mult sub cel al pieței. Sentința respectivă a Tribunalului Vaslui a fost respinsă de judecătorii Curții de Apel Iași, care au trimis dosarul spre rejudecare. Magistrații ieșeni au considerat pedepsele prea blânde în raport cu gravitatea faptelor. Sergiu Marian era la a treia condamnare, una de doi ani cu suspendarea executării pedepsei, iar în celălalt, de patru ani cu executare, sentință rămasă definitivă la începutul anului trecut. Atunci, fostul subprefect a fost acuzat că a intervenit în favoarea unor persoane pentru ca acestea fie să-și poată primi înapoi proprietățile – cazul unei persoane din Miclești, plecată în America, și care a fost pus în posesie cu peste 40 ha pe teritoriul Stațiunii de Pajiști Vaslui. În al doilea dosar în care a fost condamnat, Sergiu Marian a facilitat unor apropiați cumpărarea de terenuri de la oameni puși în posesie, deși inițial fuseseră trecuți la despăgubiri bănești, tot pe domeniul de la Vidișamp, Huși!