Șampanie, cămăși și lemne de foc pentru domnul comisar-șef!
de Marian Mocanu
Judecătorii Tribunalului Vaslui au amânat pentru luni, 11 aprilie, discutarea cererii procurorilor DNA de prelungire a mandatului de arestare preventivă în cazul comisarului șef Iulian Munteanu, șeful Biroului Poliției Rutiere din cadrul UPJ Vaslui, acuzat de nu mai puțin de 26 de fapte de corupție. Tot atunci, magistrații ar putea pune în discuție și acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu procurorii DNA de afaceristul nemțean Ioan-Gheorghe Voaideș Negostor. Acesta, inculpat în același dosar, a povestit cu lux de amănunte cum i-a dat mită lemne lui Iulian Munteanu, pentru a fi iertat de o amendă. În cazul în care judecătorii vor încuviința acest acord, Voaideș Negostor ar putea scăpa doar cu o pedeapsă minimă, cu suspendare, și efectuarea de muncă în folosul comunității, devenind însă un martor cheie al acuzării.
Comisarul șef Iulian Munteanu, fostul șef al Biroului Rutier Vaslui, a fost trimis în judecată alături de alți nouă polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, dar și mai mulți oameni de afaceri inclusiv din alte județe, acuzat de nu mai puțin de 32 de infracțiuni, printre care luare de mită, dare de mită sau abuz în serviciu ori fals în înscrisuri. Conform procurorilor DNA, Iulian Munteanu și-ar fi obligat subalternii să falsifice procese verbale de contravenție, în schimbul unor foloase primite de la șoferii care erau surprinși încălcând legile de circulație. Fostul comisar șef se mulțumea cu puțin, de la sticle de șampanie sau cămăși la materiale de construcție, scândură, șine metalice și lemne de foc ori simple favoruri, pe care ulterior le întorcea către unii din superiorii săi. Unul dintre inculpați, un afacerist din județul Neamț, Ioan-Gheorghe Voaideș Negostor, a povestit cu lux de amănunte cum a ajuns să dea șpagă o cantitate de material lemnos, pentru a nu rămâne fără permis. La începutul lunii februarie 2015, afaceristul din Bicazu Ardelean, județul Neamț, a fost surprins de un agent de poliție rutieră vasluian în timp ce circula pe drumurile publice cu un autoturism căruia îi expirase termenul de valabilitate al poliței de asigurare obligatorie auto. În ajutorul său a „sărit” Iulian Munteanu care, potrivit anchetatorilor, l-a determinat pe agentul din subordine să nu-l sancționeze contravențional. După șapte luni, Voaideș Negustor a apelat iar la serviciile „prietenului” Munteanu.
„La data de 08 august 2015, inculpatul Voaideș Negostor Ioan – Gheorghe a promis șefului biroului rutier Vaslui, Munteanu Iulian, pentru altă persoană, o cantitate de material lemnos, în legătură cu îndeplinirea de către funcționarul public a unui act contrar îndatoririlor sale de serviciu”, se arată în comunicatul DNA. Ajuns în boxa acuzaților, afaceristul a încheiat un acord de vinovăție cu procurorii DNA, pentru a beneficia de o reducere substanțială a pedepsei. ”La data de 08 august 2015, inculpatul Voaideș Negostor Ioan – Gheorghe a promis șefului biroului rutier Vaslui, Munteanu Iulian, pentru altă persoană, o cantitate de material lemnos, în legătură cu îndeplinirea de către funcționarul public a unui act contrar îndatoririlor sale de serviciu.”, se arată în comunicatul DNA.
”În prezența apărătorului ales, inculpatul Voaideș Negostor Ioan – Gheorghe a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală (dare de mită n.r.) și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat”, precizează DNA. În plus, Voaideș Negostor ar urma să facă muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, în cadrul Direcției de Asistență Comunitară Neamț sau în cadrul primăriei Bicazu Ardelean din județul Neamț. Acordul de recunoaștere a vinovăției, înregistrat pe data de 24 martie, urmează să fie validat de judecători.
Un prim termen în acest dosar a fost miercuri, 6 aprilie, însă cauza a fost amânată pentru data de 4 mai, datorită lipsei apărătorului. În schimb, luni, 11 aprilie, odată cu judecarea cererii de prelungire a mandatului de arestare preventivă pentru Iulian Munteanu, formulată de procurorii DNA, s-ar putea pune în discuție și disjungerea dosarului în cazul lui Ioan-Gheorghe Voaideș Negostor, care va ajunge, din inculpat, martor al acuzării. Dealtfel, aceasta a fost și condiția pentru care procurorii DNA au făcut o propunere de pedeapsă atât de blândă!