Home » Invatamant » Evoluție bună a bârlădenilor și la Olimpiada Națională de Astronomie!

Evoluție bună a bârlădenilor și la Olimpiada Națională de Astronomie!

de Răzvan CĂLIN

Elevii Alexandru Vătămanu și Daniela Chiriac au câștigat fiecare câte o mențiune de onoare la finala pe țară a acestei competiții.

Lotul care a reprezentat județul Vaslui la faza pe țară a Olimpiadei Naționale de Astronomie și Astrofizică a reușit să aibă o evoluție meritorie, chiar dacă nici unul din cei cinci elevi nu a urcat pe podium. Competiția s-a derulat în perioada 20 – 24 aprilie, la Craiova. Echipa care a reprezentat județul Vaslui a fost formată din cinci elevi: Elena Onose, clasa a XI-a, Miriam Dițu, clasa a IX-a, Ștefan Adrian Mihai, clasa a VIII-a (toți trei de la Colegiul Național ”Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad), Alexandru Vătămanu, clasa a VIII-a la Școala gimnazială ”Episcop Iacov Antonovici” (toți patru pregătiți de profesorul Adam) și Daniela Chiriac, clasa a IX-a, Colegiul ”Codreanu”, ”antrenată” de profesorul Angheluță.

Alexandru Vatamanu

Alexandru Vatamanu

La final, Alexandru Vătămanu și Daniela Chiriac au reușit să obțină fiecare câte o mențiune de onoare.

”Per ansamblu, este un rezultat bun. Copiii s-au străduit, au muncit din greu pentru această competiție. Faptul că nu au urcat pe podium acum poate fi pus și pe seama unor emoții de moment care și-au pus amprenta asupra acestor copii. Oricum, suntem mulțumiți de evoluția lor și sperăm ca la edițiile viitoare să avem evoluții și mai bune. Și avem semnale multe în acest sens, care să ne dea încrederea de mai bine pe viitor”, ne-a declarat profesorul Adam.

Chiar dacă nu au urcat pe podium, toți cei cinci elevi sunt de admirat (alături de cei doi dascăli care îi antrenează) pentru că și-au rupt din timpul lor liber ca să se pregătească și să aprofundeze o disciplină care nici măcar nu face parte din aria curriculară aprobată de Ministerul Educației. Vorbim despre un domeniu extrem de complex, care necesită stăpânirea unor noțiuni de matematică, fizică și chimie ce nu sunt predate în programa școlară obișnuită. Prin urmare, în spatele unei simple participări la o olimpiadă de acest gen stau sute de ore de pregătire suplimentară pe care acești elevi le-au făcut împreună cu cei doi profesori, în mod voluntar.

About Razvan Calin

2 comments

  1. Nikolaus Kopernicus

    Daca prof Adam si-ar fi vazut de pregatirea olimpicilor, si nu de razboaiele personale, poate ca rezultatul ar fi fost si mai bun. Si totusi, nu am inteles scandalul cu telescopul din moment ce nici unul dintre olimpici nu este de la Liceul ” Mihai Eminescu”. Sau poate prof Adam vrea sa se antreneze „la rece” in descoperirea viitoarelor talente eminesciene?!

    • Isteţule, te-ai băgat și tu în seamă! Omu’ăsta chiar a muncit cu ei, iar războaiele nu le-a pornit el.Eşti fan m-me Plăcintă, și te-o pus ea să faci agitație?