World
Situatie fara precedent in Franta. Manifestantii au blocat rafinarii si depozite de petrol, nemultumiti de reforma dreptului muncii. Consumul de carburanti, asigurat din rezerve
Rafinarii in greva si depozite de carburanti blocate, sectorul petrolier a devenit epicentrul luptei impotriva reformei dreptului muncii in Franta, iar guvernul de la Paris denunta un santaj si incearca sa calmeze temerile referitoare la o lipsa de benzina la doar trei saptamani inainte de inceperea Campionatul European de Fotbal 2016, informeaza AFP, preluata de Agerpres.
Sase din cele opt rafinarii din Franta erau afectate marti de o miscare de protest care a inceput luni si a perturbat aprovizionarea benzinariilor. Doua din principalele porturi franceze, Marseille (sud) si Le Havre (nord), par gata sa se alature protestelor, iar daca personalul terminalului petrolier din Le Havre (pe unde trec 40% din importurile franceze) vor opri lucrul, „in cinci sau sase zile nu va mai fi carburant pe aeroporturile pariziene”, a avertizat primarul orasului Edouard Philippe.
In ceea ce priveste sectorul transporturilor, 15% din zboruri ar urma sa fie anulate joi de pe aeroportul parizian Orly, iar sindicatele din aviatia civila ameninta cu incetarea lucrului in perioada 3-5 iunie. La randul lor, conductorii de metrou si lucratorii din caile ferate ar putea sa intre si ei in greva.
Toate acestea formeaza un scenariu de cosmar pentru guvernul de la Paris, care se asteapta va Franta sa gazduiasca aproape sapte milioane de vizitatori din data de 10 iunie cand va incepe Campionatul European de Fotbal 2016.
La doua luni si jumatate dupa lansarea reformei dreptului muncii, pe care intentioneaza sa o continue, presedintele francez François Hollande a denuntat marti blocarea instalatiilor petroliere ca „o strategie sustinuta de o minoritate”.„Este exclus ca Franta sa se gaseasca intr-o situatie de penurie, de blocaj, ca economia noastra sa fie blocata”, a declarat la randul sau premierul Manuel Valls.
In replica, secretarul general al CGT, Philippe Martinez, sustine ca primul ministru joaca un joc periculos prin incercarea de a opune CGT-ul cetatenilor.„Daca guvernul nu isi va retrage proiectul, mobilizarea va continua si se va extinde”, a avertizat Philippe Martinez.
Cu toate acestea, premierul Manuel Valls a afirmat ca reforma dreptului muncii, adoptata de Adunarea nationala saptamana trecuta, va merge pana la capat, in pofida faptului ca este contestata de sindicate. Actul legislativ intentiona sa reformeze piata muncii intr-o tara in care rata somajului se apropie de 10%, insa criticii estimeaza ca actul normativ nu va face decat sa creasca precaritatea salariilor.
De altfel, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker s-a declarat surprins de amploarea protestelor, apreciind ca reforma dreptului muncii este cel mai mic lucru care ar trebui facut in Franta. „Nu indraznesc sa imi inchipui care ar fi fost reactia in strada daca tara voastra ar fi trebuit sa aplice reforme precum cele care au fost cerute grecilor” a subliniat Jean-Claude Juncker.
Rezervele de carburanti ajung pentru trei luni
Uniunea franceza a industriilor petroliere (UFIP) a anuntat ca Franta a inceput sa utilizeze combustibili din rezervele sale strategice de produse petroliere, pentru a face fata problemelor de provocate de blocarea rafinariilor.
„De doua zile, in conditiile in care au existat probleme de functionare a rafinariilor, blocaje ale depozitelor, dupa consultarile cu puterile publice am inceput sa utilizam stocurile de rezerva”, a declarat presedintele acestui organism profesional, Francis Duseux.
Depozitele de carburanti sunt blocate de mai multe sute de manifestanti care protesteaza impotriva unei reforme a dreptului muncii care, in opinia lor, nu va face decat sa creasca precaritatea salariilor.
„In fiecare zi am scos echivalentul consumului zilnic. Deci, in cel mai rau caz, daca situatia se mentine tensionata, vom putea sa facem acest lucru timp de trei luni„, a subliniat Francis Duseux. Acesta a adaugat ca si consumatorii contribuie putin la inrautatirea situatiei. „Ne-am umplut rezervoarele in mod preventive, insa consumul s-a majorat si de trei si chiar de cinci ori in unele zone. Nu suntem echipati pentru un astfel de consum la nivel logistic„, a spus Francis Duseux.
Purtatorul de cuvant al guvernului francez Stéphane Le Foll a afirmat miercuri dimineata ca statul si guvernul francez vor face totul pentru a elibera mai multe rafinarii sau depozite pentru a asigura aprovizionarea populatiei.
Miercuri, depozitul de carburanti de la Douchy-les-Mines (Nord), unde accesul era blocat de sindicalisti, a fost degajat de fortele de ordine. De asemenea, la Brest (nord-vest), mai multe zeci de manifestanti au fost indepartati de langa un depozit de carburanti. Marti, a fost deblocata o rafinarie si un depozit de carburanti din sud-estul Frantei.
Sursa: incont.stirileprotv.ro