Home » Social » Secretul celor 100 de milioane de euro, adânc îngropat la Consiliul Județean, căutat de procurorii anticorupție
Dumitru Buzatu

Secretul celor 100 de milioane de euro, adânc îngropat la Consiliul Județean, căutat de procurorii anticorupție

de Bogdan RUSU

dna_urbanproiectIeri, procurorii DNA au efectuat o serie de percheziții la sediul Consiliului Județean (CJ) Vaslui, ocazie cu care au ridicat documente ce vizează diverse proiecte europene derulate in perioada 2006 – 20016.

Perchezitii au mai fost efectuate si la sediile unor firme de constructii din judet  – Corevas și Comconstruct –  dar si la domiciliile unor constructori, de unde mascatii au ridicat saci intregi de documente.

De departe, cel mai important dintre proiectele vizate este ”Reabilitarea sistemului de alimentare cu apã, a sistemului de canalizare si a statiilor de epurare a apelor uzate din municipiile Vaslui, Bârlad, Husi si orasul Negresti”, care ar fi trebuit finalizat în decembrie anul trecut și a cărui valoare se ridică la peste 100 de milioane euro. Acesta este, de multă vreme un subiect ”sensibil”, amănuntele fiind învăluite în ceață. Asta, în ciuda faptului că cei 50.000 de alegători care au susținut PSD și pe Dumitru Buzatu la alegerile de pe 5 iunie merită să știe care este motivul pentru care mai-marii județului nu au fost în stare să le ofere utilitățile pentru care Uniunea Europeană ne-a băgat în traistă 100 de milioane de euro, afacerea acestui mega proiect zăcând într-un total mister.

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, dă declarații având aerul că nu se simte deloc cu musca pe căciulă: ”În comunicatul DNA nu se precizează numele meu. Comunicatul este un document ofical, iar nu pot înflori nimic în jurul lui. Eu sunt plecat la București, dar dacă procurorii DNA au fost la sediul Consiliului Județean Vaslui precizez că accesul acestora este liber. Suntem obligați să răspundem acestor solicitări. Dacă este în interesul cercetărilor, orice document poate fi ridicat, cercetat. Nu avem nimic de ascuns acolo, nici nu am putea să o facem chiar dacă am avea ce. Sunt documente publice și mai mult decât atât, ele se regăsesc pe site-ul Consiliului Județean”.

Județul Vaslui, rușinea României în ceea ce privește infrastructura, lipsa utilităților și a investitorilor, a primit de la Uniunea Europeană 100 de milioane de euro ca să-și rezolve mare parte din aceste probleme. Proiectul ar fi trebuit implementat până în decembrie 2015, iar șefii de județ și de la Aquavas nu mai terminau cu conferințele de presă în care anunțau ce minunat va fi.

Practic, din cele 100 de milioane de euro aproximativ 80% au fost alocate reabilitării stațiilor de tratare și epurare a apei (lucrări aflate în desfasurare). Cu restul banilor ar fi trebuit extinse rețelele de distribuție a apei și de canalizare menajeră. Până în decembrie anul trecut, sute de străzi din Bârlad, Vaslui, Huși și Negrești ar fi trebuit să fie racordate la aceste rețele.
Deși toți responsabilii din județ – pornind de la parlamentari, Consiliul Județean, SC Aquavas SA, Prefectura Vaslui și terminând cu autoritățile locale din fiecare localitate amintită – știau de acest termen limită, nu s-a făcut absolut nimic pentru ca lucrurile să se desfășoare pe făgașul lor normal. Explicațiile autorităților au fost că motivul nefinalizării investițiilor au fost licitațiile interminabile, cu oferte respinse, lipsa avizelor ISU. Întreaga galerie de minciuni, declarații contradictorii menite a masca incompetența și dezinteresul.
Cu chiu cu vai, doar pentru Bârlad s-a reușit adjudecarea lucrărilor, dupa cum ne-a relatat o sursa din interiorul Aquavas. Cand toate pareau aranjate, în iulie anul trecut, Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) a SC Aquavas a decis să anuleze licitația.
Eveniment despre care toți cei implicați în derularea proiectului nu au suflat o vorbuliță măcar. Toată lumea a tăcut mâlc. Nici pomeneală de vreo conferință de presă, așa cum a fost organizată cea în care fusese anunțată obținerea finanțării, cu surle și cu trâmbițe.
Anularea licitației ar fi motivată de lipsa unei hârtii, adică a avizului Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui. Fără acest aviz lucrările de apă și canalizare nu puteau începe.
Scandalul din jurul controversatului aviz a dat primele semne la începutul anului trecut, când firma de consultanță se declara uluită de nodurile din papură pe care Aquavas i le tot tot caută. De altfel, atunci au fost făcute in presa declarații cu subiect și predicat cum că reprezentanții Aquavas, mână în mână cu cei ai ISU, pun piedici obținerii autorizației de construcție.  (Bogdan RUSU)

About Tehno Redactor

4 comments

  1. cetăţean cu drept de vot

    Dacă cei care s-au dus la vot, ar fi votat pe bune (adică nu pus stampila pe cât mai multe pătrățele până se termină tușul) poate județul Vaslui, nu ar fi fost iar colorat in roșu.
    Dacă din 100 de oameni: 30 sunt susținătorii PSD, 15 PNL, încă vreo 20 ai celorlalte partide, şi restul 35 se duc și stampilează până nu mai pot toate opțiunile posibile, cine credeți că va ieși câștigător?

  2. Alinierea la rand langa Dragnea

  3. Tanar dezamagit!

    Multa prostime si multi agitatori pesedisti au votat , gasca pesedista ,
    Rusinea Romaniei , numita Vaslui , ar putea scapa de aceste gasti lacome’ numai cu ajutorul celor de la DNA..
    Curatenie generala .. altminteri ne ducem de tot la fund..

  4. Este incredibil ce poate sa faca aceasta banda de excroci psd, iar PROSTIMEA continua sa-i voteze!!!! Ne meritam pe deplin soarta.