Micii astronomi bârlădeni au fost în Delta Dunării!
de Răzvan CĂLIN
Asociația Astronomică ”Sirius” și Societatea Științifică ”Orion” Tulcea au organizat prima ediție a Taberei Naționale de Astronomie ”Sub cerul astral al Deltei!”.
Nouă elevi pasionați de astronomie din Bârlad au avut ocazia să participe la o inedită acțiune de profil organizată în mirifica Deltă a Dunării. A fost vorba despre prima ediție a Taberei Naționale de Astronomie „Sub cerul astral al Deltei”, organizată în perioada 14 – 18 august, la Sulina, în județul Tulcea. Organizatorii acestui eveniment sunt Societatea Științifică „Orion” Tulcea și Asociația Astronomică “Sirius” Bârlad.
La această primă ediție a taberei au participat elevi din județele Tulcea, Suceava, Vaslui, Călărași și Brăila.
Programul taberei a cuprins: Workshop Instrumente astronomice; Observații la stele duble; Observații la meteori; Observații la relieful lunar – etatea Lunii; Determinarea meridianei locului și a latitudinii locului de observații – Măsurători pe plaja Sulina cu gnomonul (fiecare echipaj); Observații la petele solare. Determinarea numărului Wolf; Determinarea diametrului Soarelui; Știință și experiment; Observații la obiecte Messier; Utilizarea gnomonului pentru obținerea graficului dat de ecuația timpului; Observații la obiecte NGC și asterismuri (altele decât ale constelațiilor).
Atelierele au fost coordonate de profesorii Eugen Filipescu, Niculae Dobrescu, Ioan Adam și Niculae Aldea. Din program nu au lipsit expoziții de fotografii, desene și postere, precum și vizitarea unor obiective turistice din Sulina. Bineînțeles, nu au lipsit nici excursiile în Delta Dunării.
”Necesitatea organizării taberei a plecat de la rolul educației prin activități extracurriculare: identificarea și cultivarea corespondenței optime dintre aptitudini, talente, precum și stimularea comportamentului creativ în domeniul științific. Activitățile organizate în cadrul taberei oferă elevilor posibilitatea de a se mișca, de a interacționa, de a se relaxa, de a se exprima liber, de a descoperi lucruri noi, de a experimenta. Jocurile, activitățile sportive și activitățile culturale au un loc deosebit de important în formarea personalității elevilor. Tabăra a fost pentru elevi un exemplu de organizare rațională și plăcută a timpului lor liber, un prilej de a lega noi prietenii, de a desfășura activități în aer liber și de a descoperi lucruri noi despre ei. Mulțumim și cu această ocazie coordonatorului proiectului, profesorul Niculae Dobrescu, pentru eforturile deosebite în organizarea taberei, manifestare care a condus la îmbunătățirea pregătirii elevilor și calității educației în plan extrașcolar”, ne-a declarat profesorul Ioan Adam, președintele Asociației ”Sirius” Bârlad.
La final au fost oferite diplome de participare și de evidențiere a performanțelor realizate în cadrul atelierelor propuse la această primă ediție.