Practica pe litoral, o experiență de viață pentru elevii de la Liceul „Petru Rareș” din Bârlad
Tinerii bârlădeni sunt tot mai apreciați de angajatorii care caută personal pentru terasele, restaurantele și barurile de pe litoral. Printre cei care lucrează la malul mării, în cadrul stagiului de practică, se numără și elevii Liceului Tehnologic „Petru Rareș” din Bârlad. Îi poți vedea fie la bucătărie, fie la bar, la liniile de autoservire, sau pe post de picolo sau chelneri.
În această vară, de exemplu, pe litoral au fost repartizați pentru practică 200 de elevi de la liceul amintit. Nu toți elevii de la profilurile Alimentație publică – Turism și de la Comerț vin la practică. Se face o selecție în funcție de performanțele școlare, de aptitudini, de seriozitate. Activitatea se desfășoară doar cu acordul părinților.
Am întâlnit, luna aceasta, la o terasă din Eforie Nord, elevi ai Liceului Tehnologic „Petru Rareș” însoțiți de un tutore care îi coordonează pe parcursul celor două luni și jumătate de practică, alături de un tutore al agentului comercial care se ocupă, de asemenea, de pregătirea lor profesională.
„Pe lângă câștigarea experienței profesionale în cadrul practicii de specialitate, elevii noștri dobândesc și experiență de viață. Petrec două luni și jumătate departe de casă, de părinți, trebuind să se gospodărească singuri, să facă curat, să-și spele hainele și să administreze banii pe care îi au pentru alte cheltuieli în afară de masă și cazare care le sunt asigurate. Sunt pentru prima oară tutore pe litoral și am observat că elevii se descurcă bine iar angajatorul cu care școala noastră are contract este mulțumit de serviciile acestora. Acest lucru se reflectă în stimulentele pe care le oferă elevilor, precum bilete gratuite la spectacole, șezlonguri gratuite la plajă pentru orele libere pe care le au, și chiar stimulente financiare pentru cei mai buni”, ne-a declarat Valentin Roman, profesor de discipline economice, tutorele celor 30 de elevi aflați în practică la un angajator din Eforie Nord.
Profesorul Valentin Roman a devenit un fel de tată atât pentru practicanții liceului dar și pentru alți liceeni din Bârlad care lucrează pe litoral cu contract individual de muncă pentru a câștiga experiență și bani. În această vară, de exemplu, elevii care fac practică la terasa din zona Debarcader din stațiunea Eforie Nord s-au întâlnit cu Ana – Maria Juverdeanu, fostă elevă a Liceului Tehnologic „Petru Rareș”, actualmente studentă, care a ales să lucreze pentru a doua oară cu contract de muncă pe timpul verii.
„Sunt studentă în anul II la Iași, la Facultatea de Contabilitate. Am absolvit, anul trecut, Liceul Tehnologic «Petru Rareș», la specialitatea tehnician gastronom, dar pe parcursul perioadelor de practică pe litoral am dobândit experiență și în meseria de ospătar. Am lucrat chiar și la Bârlad, iar acum este a doua oară când lucrez pe bază de contract individual de muncă pe litoral. Este destul de obositor, dar îmi place ceea ce fac și, în plus, există și motivația financiară”, ne-a mărturisit Ana – Maria.
Atât ea cât și cei care fac stagiul de practică recunosc cât de util este un liceu cu profil tehnologic. Te ajută să obții o calificare nu doar prin intermediul cunoștințelor teoretice, ci și prin aplicarea lor în practică. În urma stagiului de practică, elevii primesc un certificat care atestă că au făcut practica necesară și au dobândit anumite abilități.
„De peste zece ani, elevii Liceului Tehnologic «Petru Rareș» își desfășoară activitatea de practică și pe litoral, unde școala noastră încheie contracte anual cu diverși angajatori. Anul acesta, de exemplu, a încheiat contracte cu șapte agenți economici din Eforie Nord, Venus, Jupiter și Saturn. Conform legislației în vigoare, angajatorul se obligă să ofere gratuit elevilor cazare, masă, asistență medicală și instructajul privind Securitatea și Sănătatea în Muncă. Au fost repartizați pentru practică 200 de elevi, însoțiți de patru profesori coordonatori (tutori). Contractul de pregătire practică pentru efectuarea stagiului de pregătire a elevilor din învățământul profesional și tehnic este o anexă la Ordinul ministrului Educației nr. 3539/2012. Cei care câștigă în urma acestor contracte sunt elevii. Școala nu câștigă prin astfel de contracte nici un leu, ci doar unele sponsorizări pe care agenții economici cu care lucrăm le mai fac din când în când”, ne-a declarat prof. Olimpia Tănase, directoarea Liceului Tehnologic “Petru Rareș” din Bârlad. (Mihaela NICULESCU)