Ne-am făcut de râs față de oaspeții din țară! Sute de oameni au înlemnit de frig la Casa de Cultură Bârlad, în timpul Concursului ”Comoara Moldovei”
(Simona MIHĂILĂ, Mihaela NICULESCU)
Situație de toată jena la Casa de Cultură ”George Tutoveanu” Bârlad, unde sute de oameni au înlemnit de frig în clădire, în timpul desfășurării Concursului de muzică ușoară și populară „Comoara Moldovei”. Aflat la cea de a zecea ediție, evenimentul, organizat de Asociația „Lira 2007”, pe 5 și pe 6 noiembrie, ar fi fost o reală reușită dacă cei 150 de copii din țară, familiile și prietenii care i-au însoțit, membrii juriului și publicul bârlădean care a dorit să meargă la spectacol ar fi avut parte măcar de o sală încălzită. Nu mai vorbim de alte minusuri despre care publicul nu a ezitat să comenteze, chiar și față de ziariști: lipsa unor lumini de scenă adecvate, prestația discutabilă a prezentatorului (eternul și omniprezentul Andi Bentu, nelipsit de la mai toate evenimentele importante organizate de Primăria Bârlad, dar și de alte entități ce colaborează cu primăria) etc.
Nemaiputând îndura frigul, parte din public a părăsit sala, chiar în timpul spectacolului, cu regret față de copiii atât de talentați care au înfruntat condițiile criticabile pentru a-i încânta și uimi pe cei care au venit să-i urmărească și să-i aplaude.
Elevii profesorului Dragoș Gheorghiu, la înălțime
Ca de fiecare dată, elevii pregătiți de Dragoș Gheorghiu au obținut rezultate deosebite. Astfel, Luca Mastacan a obținut trofeul la categoria 7 ani, Elena Zota a obținut trofeul la categoria 16 ani, iar Cosmina Penghiș, trofeul la categoria 11-13 ani. Premii I au câștigat Alexandrina Dăriescu (7 ani), Alexia Alexandru (10 ani), Răzvan Chircă (5 ani), Marta Nistor (7 ani), Tudor Nechifor (8 ani), Andra Vlasie (categoria 11-13 ani), Lavinia Angheluță (14 ani) și Ștefania Spânache (9 ani).
„Din punct de vedere calitativ, festivalul a fost unul acceptabil, au participat mulți concurenți, dar interpretările nu s-au ridicat la nivelul altor ediții. Ca urmare, niciunui concurent nu i-a fost oferit Trofeul Festivalului”, a declarat Dragoș Gheorghiu, profesor de canto.
Juriul a fost compus din profesioniști în domeniu și prezidat de recunoscutul compozitor Marcel Iorga. Printre membrii juriului, alături de Dragoș Gheorghiu s-au aflat Claudiu Bulete, Dumitru Jijie, Renato Abaza, Doina Niagu și Silvia Ene. Aceasta din urmă a avut o sarcină grea în notare, deoarece la categoria Muzică populară concurenții au fost foarte buni, fie că e vorba de grupuri folclorice, soliști vocali și instrumentiști sau orchestră.
Profesorul Didi Epure, organizatorul concursului „Comoara Moldovei”, a ținut să le mulțumească atât copiilor cât și părinților care s-au implicat în acest concurs. Publicul așteaptă ca ediția a XI-a să fie una mai bună din punct de vedere al prestațiilor muzicale ale concurenților, dar și din punct de vedere al condițiilor în care se desfășoară concursul. Nu este normal ca participanții să tremure de frig, după cum nu este normal nici ca un concurs din anul 2016, cu tradiție deja, să nu beneficieze de mai multă lumină și culoare, de o imagine care să atragă concurenți valoroși din întreaga țară.