AdministratieBusinessPoliticsSocial

Noul operator de salubritate din Bârlad impune reguli stricte pentru depozitarea selectivă a deșeurilor

de Mihaela NICULESCU

Noul operator de salubritate și-a început activitatea la Bârlad de la 1 ianuarie, însă punctele gospodărești sunt pline de gunoi menajer amestecat cu PET-uri, cartoane și alte deșeuri reciclabile. Situația se va remedia treptat, spune reprezentantul SC Urbana SA, toate aceste deșeuri amestecate urmând să fie ridicate, dar numai pentru o perioadă scurtă de timp.

Politica firmei, adaptată la cea europeană de mediu, este aceea de a ridica și transporta doar deșeurile depozitate selectiv. În mai puțin de două săptămâni, vor fi dotate cu containere pentru gunoi menajer, sticlă, plastic, metal, hârtie și carton, toate punctele gospodărești din zona de blocuri, iar în cartierele de case vor fi distribuite pubele pentru gunoiul menajer și saci pentru depozitarea deșeurilor reciclabile.

Din momentul în care populația va avea toate condițiile pentru depozitarea selectivă a deșeurilor, noul operator de salubritate va prelua doar gunoiul selectat, cel amestecat fiind lăsat la punctele gospodărești.

„Societatea noastră a achiziționat în jur de 340 de containere pentru depozitarea gunoiului menajer, dar și pentru hârtie și carton, metal, plastic și sticlă. Am preluat de la Primărie pubele pentru zona de case și 48 de containere în bună funcțiune, pentru depozitarea gunoiului menajer, care au aparținut SC CUP SA. În zece zile, vom acoperi toată raza orașului cu noile containere achiziționate și sperăm ca populația să se conformeze regulilor pe care le impunem. De îndată ce toate punctele gospodărești vor avea containere pentru depozitarea selectivă, societatea noastră nu va mai ridica gunoiul amestecat. Vom colabora și cu asociațiile de proprietari, cu care de altfel ne-am întâlnit la sfârșitul anului trecut, dar și cu Poliția Locală, astfel încât să reușim să convingem populația să depoziteze selectiv deșeurile, înainte de a ajunge cu ele la punctele gospodărești. Deșeurile menajere vor fi ridicate zilnic, de luni până sâmbătă, sticla va fi ridicată o dată pe lună, iar celelalte deșeuri reciclabile, de două ori pe săptămână”,  a declarat, pentru Est News, Mircea Oprea, directorul tehnic al SC Urbana SA Bistrița.

Dacă bârlădenii nu vor înțelege că am intrat într-o nouă eră a salubrizării, Primăria va fi cea care va trebui să suporte consecințele, adică să plătească sume mai mari pentru taxa de mediu. În  condițiile în care la stația de transfer, mai mult de 25% din deșeurile reciclabile îl reprezintă gunoiul menajer, acestea vor fi considerate gunoi menajer, care este taxat cu 80 de lei/tona. Aceasta taxă de mediu este suportată din bugetul local, nu de către operator, și cu cât cantitatea de gunoi menajer e mai mare, cu atât mai mare este suma pe care trebuie să o achite Primăria. Pentru a preveni astfel de situații, singura soluție este depozitarea selectivă de către populație.

Municipalitatea a montat camere de luat vederi la punctele gospodărești, în încercarea de a constrânge populația să respecte normele de depozitare selectivă a gunoiului. Cei prinși aruncând la întâmplare gunoiul, sau amestecat, vor fi amendați de polițiștii locali. Primăria și Poliția Locală vor trebui să monitorizeze atent punctele gospodărești și să facă o campanie intensă de informare a cetățenilor, pentru că dacă până acum SC CUP SA, la solicitarea Primăriei, ridica necondiționat gunoiul amestecat, de acum încolo acest lucru nu se va mai întâmpla cu noul operator de salubritate.

Mircea  Oprea, directorul tehnic al SC Urbana SA, a precizat că de luna viitoare facturile la gunoi vor fi mai mari, majorarea tarifelor impunându-se din cauza creșterii salariului minim pe economie precum și din pricina cheltuielilor făcute de societate pentru achiziționarea celor câteva sute de containere.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button