Home » Uncategorized » Piața lemnului din județul Vaslui, concurată puternic de materialul lemnos adus din Vrancea

Piața lemnului din județul Vaslui, concurată puternic de materialul lemnos adus din Vrancea

de Dănuț CIOBANU 

Silvicultorii vasluieni au început din această lună campania de recoltare a materialului lemnos. În total, în acest an, va fi exploatată o cantitate totală circa 150.000 metri cubi de lemne de foc. Cetățenii județului pot achiziționa lemne de la depozitul din Brodoc, unde este montată o mașina de despicat lemne. În ultima perioadă, pe piața locală vin foarte multe mașini cu lemne din județul Vrancea.

Direcția Silvică (DS) Vaslui a demarat campania de recoltare a materialului lemnos din pădurile județului. Și în acest an, DS Vaslui și operatorii economici care exploatează suprafețe forestiere vor scoate pe piață circa 150.000 metri cubi de lemne de foc. DS Vaslui pune la dispoziția unităților administrativ teritoriale o cantitate de 80.000 metri cubi de lemne, iar firmele private 70.000 metri cubi de lemne.

”Avem activități de recoltare a materialului lemnos pentru a acoperi cerere venită de la populație și instituții. În ultimul timp, vin în județ mașini cu lemne din Vrancea, care ne fac concurență pe piața locală. Mașina de despicat lemne de la depozitul de la Brodoc funcționează și avem clineți, dar se poate și mai bine. În perioada imediat următoare vom avea și un magazin online, unde oamenii vor putea să facă comenzi pe Internet. Până atunci, clienții pot suna la depozitul de la Brodoc, iar comenzile le sunt onorate”, a spus Cătălin Idriceanu, directorul DS Vaslui.

În cursul lunii septembrie 2019, a început să funcționeze o mașina de despicat lemne, montată la depozitul de la Brodoc. Instalația a costat DS Vaslui aproximativ 120.000 de euro și are capacitatea de a despica lemnul mare adus direct din pădure. La cererea clientului, lemnele pot fi trasportate la destinație sau pot fi ridicate direct de la depozitul de la Brodoc.

Lemnul de esență tare despicat și transportat acasă la client costă 480 lei/metrul cub, iar lemnul despicat cumpărat direct de la depozit are un preț de 430 lei/metrul cub. Lemnul despicat de esență moale transportat la cilent costă 350 lei/metrul cub, iar cel despicat care se achiziționează de la depozit are un preț de 300 lei/metrul cub.

”Datoria noastră este să punem la dispoziția populației resursa de lemn și o facem. Vom acoperi cantitățile necesare pe piață. Lemnul poate fi achiziționat de persoanele fizice sau de instituții direct din parchetele din păduri sau din depozitele de material lemnos”, a mai spus Cătălin Idriceanu.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*