Cine nu respectă depozitarea selectivă a deșeurilor la Bârlad? Cetățenii sau Urbana?
de Mihaela NICULESCU
Bârlădenii sunt, în continuare, nemulțumiți de felul în care noul operator de salubritate își face treaba. Cel mai mult, cetățenii reproșează acestuia că în unele puncte gospodărești se găsesc grămezi de gunoaie și că deșeurile sunt preluate de-a valma de mașinile societății.
În vreme ce unii cetățeni acuză de neglijență noul operator, conducerea societății Urbana S.A. invocă lipsa de conștiință a unor cetățeni care nu vor să înțeleagă că gunoiul menajer nu mai poate fi depozitat amestecat cu deșeurile reciclabile.
„O parte a populației orașului Bârlad nu înțelege că gunoiul trebuie depozitat selectiv, deșeul menajer deoparte, sticla, cartonul și plasticul, separat. Am dotat punctele gospodărești cu containere speciale și vom mai aduce dacă va fi cazul. Pot să înțeleg că uneori cantitatea de gunoi depășește capacitatea containerelor, dar nu pot să înțeleg de ce muncitorii noștri găsesc grămezi de gunoaie lângă containere aproape goale. Nu de puține ori, am surprins diferite persoane răscolind în containere, amestecând deșeurile reciclabile cu gunoiul menajer. Bârlădenii trebuie să înțeleagă că nu mai putem continua așa. Evident că dacă într-un container pentru hârtie găsim mai mult gunoi menajer decât carton, suntem nevoiți să răsturnăm întreg gunoiul în mașină ca și cum am încărca de fapt gunoi menajer. Când mergem la rampa de transfer, dacă mai mult de 25% din deșeuri îl reprezintă gunoiul menajer, acesta este preluat ca deșeu rezidual. Știți ce înseamnă asta? Înseamnă costuri mai mari pentru Primărie. Depozitarea gunoiului menajer costă municipalitatea 180 lei / tonă. Dacă populația ar depozita selectiv deșeurile, atunci cu siguranță aceste costuri ar fi mai mici, deoarece cantitatea de deșeuri menajere care va fi depozitată la groapa de gunoi va fi mai mică.”, ne-a declarat Mircea Oprea, directorul tehnic al SC Urbana SA.
Acesta a mai precizat că în fiecare zi de marți, miercuri și sâmbătă, societatea ridică deșeurile reciclabile. Cu toate acestea, cantitățile colectate sunt departe de a se apropia de cele impuse de normele europene. Sâmbătă, 18 ianuarie, muncitorii de la Urbana SA au ridicat doar 1.400 de kilograme de deșeuri reciclabile de la punctele gospodărești din Bârlad.
Pe rețelele sociale au fost postate în ultimele zile multe fotografii și chiar filmulețe care prezentau unele puncte gospodărești ticsite de gunoaie, precum și preluarea neselectivă a deșeurilor de către mașinile societății.
Nemulțumirile cetățenilor au obligat Primăria să ceară explicații operatorului de salubritate, iar acesta a invitat un reprezentant al administrației locale să meargă astăzi pe teren, pentru a vedea la fața locului care este situația reală. Vom reveni.