Vasile Asandei, directorul ADR Nord Est, către autoritățile vasluiene: ”Dezvoltați economia!”
de Dănuț CIOBANU
Conducerea ADR Nord Est a transmis autorităților din județul Vaslui o serie de mesaje extrem de puternice. Vestea bună este că Programul Operațional Regional va fi descentralizat și administrat de la Piatra Neamț. În acest sens, vor fi organizate întâlniri de lucru cu autoritățile vasluiene, pentru a se stabili o lista cu proiecte. Autoritățile județului Vaslui au fost îndemnate să fie extrem de preocupate de dezvoltarea economică, pentru că degeaba se modernizează infrastructura într-un județ din care populația emigrează masiv.
Vasile Asandei, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est, a anuțat la Vaslui că urmează modificări radicale în ceea ce privește absorbția de fonduri europene. Este vorba despre proiectele depuse pentru exercițiul financiar al Uniunii Europene 2021-2027, perioadă pentru care Guvernul intenționează să descentralizeze Programul Operațional Regional (POR) la nivelul regiunilor. Astfel, documentațiile pentru investiții nu vor mai fi trimise la București, ci vor fi verificate la ADR Nord Est Piatra Neamț.
”Dacă această propunere de descentralizare se va aproba în Guvern, vom avea un POR pentru Regiunea Nord Est. Pe lângă efortul de până acum, va fi nevoie de implicarea autorităților locale din fiecare județ pentru implementarea programului. Vom organiza niște întâlniri în fiecare județ cu mediul de afaceri, reprezentanții administrației etc. Vom prezenta o schiță a programului, iar Vasluiul trebuie să se gândească ce proiecte vrea să implementeze. Când porgramul se va contura mai clar, vom mai face încă o întâlnire de lucru la Vaslui, în a doua parte a acestui an, pentru a avea exact o listă cu proiectele pe care le vrea comunitatea locală”, a precizat Vasile Asandei.
Pentru următorul exercițiu bugetar european, autoritățile care se ocupă de derularea proiectelor vor să schimbe filosofia de lucru.
”Vrem să investim banii europeni, nu să îi cheltuim. Vream ca acești bani să aibă impact. Avem nevoie de implicare locală pe aceste proiecte de dezvoltare. Vom stabili echipe de lucru, pentru pregătirea perioadei de programare 2021-2027”, a explicat Vasile Asandei.
Prioritatea zero: economia
Pentru noul exercițiu bugetar al UE, sunt propuneri ca bugetul alocal României să crească la suma de 31 miliarde de euro. Fondurile vor fi alocate pe mai multe politici mari de dezvoltare: ”Europa inteligentă”, ”Europa ecologică”, ”Europa conectată”, ”Europa socială”.
Spre exemplu, programul ”Europa inteligentă” vizează dezvoltarea economică inteligentă, pentru care vor fi acordat un procent de 35% din fondurile comunitare. Pentru programul ”Europa ecologică” se vor acorda 30% din fonduri, în timp ce ”Europa conectată” privește regândirea orașelor care radiază dezvoltare în viitor.
”Banii pentru infrastructură (drumuri, căi ferate, etc) vor fi mai puțini. Aceasta este o veste proastă pentru România. Însă, trebuie să ne preocupe dezvoltarea economică, pentru că degeaba facem infrastructură. Vrem să facem din Regiunea de Nord Est o zonă în care lumea să dorească să trăiască și să investească, să nu mai fim ultimii din Europa”, a precizat Vasile Asandei.
Ultimii la proiecte
Din nefericire, decalajul dintre județul Vaslui și restul județelor din Moldova în ceea ce privește numărul de proiecte depus pe POR 2014-2020 a crescut spectaculos în ultimele luni. Cu cele 38 de proiecte înregistrate, Vasluiul se află la o distanță destul de mare față de celelalte județe din Regiunea de Dezvoltare Nord Est. Conform datelor ADR Nord Est, situația se prezintă astfel: Bacău – 125 de proiecte, Botoșani – 47 proiecte, Iași – 131 proiecte, Neamț – 86 proiecte, Suceava – 136 proiecte, Vaslui – 38 proiecte.
Pentru județul Vaslui, cel mai important proiect finanțat prin POR 2014-2020 este modernizarea drumul strategic pe direcția Bârlad, Laza, Codăești. Restul proiectelor sunt depuse de firme din Vaslui, Bârlad, Huși sau Negrești și vizează investiții în modernizarea unei fabrici de pahare, echipare laborator dentar, achiziționare echipamente și utilaje performante specifice lucrărilor de pregătire a terenului, înființarea unei unități de producție pentru soluții ignifuge etc.