Home » Social » Vasile Pavăl avertizează: Colectarea selectivă a deșeurilor menajere scapă bugetul local de penalități!

Vasile Pavăl avertizează: Colectarea selectivă a deșeurilor menajere scapă bugetul local de penalități!

de Dănuț CIOBANU 

Selectarea deșeurilor menajere trebuie să  reprezinte o prioritate pentru cetățenii municipiului Vaslui. Potrivit legislației în vigoare, un procent de 20% din deșeurile menajere colectate de operatori trebuie să fie selectate. În caz contrar, unitățile administrativ teritoriale care nu ating acest obiectiv vor suporta penalități de la bugetul local. Începând din data de 1 decembrie 2019, SC Financiar Urban SRL Pitești a preluat serviciile de salubritate din municipiul Vaslui.

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a spus că va trebui să se începă treptat colectarea selectivă a deșeurile menajere.

”Operatorii care colectează au niște indicatori țintă, iar dacă aceștia nu se realizează sunt trimise penalități către autoritățile locale. Suntem interesați să atingem aceste ținte, pentru ca să nu vină cei de la Garda de Mediu să spună că nu am selectat deșeurile conform cu indicatorii țintă. Penalizarea se duce către autoritățile locale și ar fi păcat ca din banul public să se plătească aceste penalități”, a precizat Vasile Pavăl.

Începând de duminică, 1 decembrie 2019, SC Financiar Urban SRL Pitești a preluat serviciile de salubritate din municipiul Vaslui. Pentru zona Vaslui (29 UAT-uri), operatorul de salubritate și-a deschis punct de lucru în suburbia Moara Greci. La nivelul reședinței de județ au fost predate către noul operator punctele de colectare, mașinile de salubritate și o parte din forța de muncă care până acum a activat în cadrul fostei firme de salubritate SC Goscom Vaslui.

”Am găsit înțelegere la noul operator de salubritate din Pitești. În permanență, suntem în contact cu ei și cred că în cel mult jumătate de an serviciul de salubritate se va așeza în condiții de operare normale”, a precizat Vasile Pavăl.

Deșeuri puține

Începând de luni, 23 iulie 2018, a fost deschis depozitul ecologic de la Roșiești. Serviciului public de management al deșeurilor a fost delegat firmei SC Romprest Energy SRL București, ofertant declarat câștigător în urma licitației pentru concesionarea gropii ecologice de la Roșiești și a stațiilor de transfer din Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești.

”În zilele de duminică, groapa ecologică de la Roșiești nu este deschisă. Suntem în discuții cu responsabilii de acolo, pentru a găsi înțelegere astfel încât deșeurile să poată fi duse la depozit și duminica. Oamenii de acolo sunt receptivi”, a mai spus Vasile Pavăl.

În ultimii ani, depopularea masivă a comunităților locale, emigrarea forței de muncă în străinătate și lipsa unei activități economice susținute au făcut ca județul Vaslui să nu mai producă deșeuri menajere. La nivelul anului trecut, doar jumătate din cantitatea anuală de 115.310 tone de deșeuri a fost depozitată la groapa de la Roșiești. Demn de menționat este faptul că toate deșeurile care a ajuns la Roșiești au fost colectate din județul Vaslui și din județul Galați. Anul trecut, conducerea Consiliului Județean (CJ) Galați a solicitat autorităților din județul Vaslui prelungirea perioadei depozitării temporare la groapa Roșiești pentru aproximativ 3.100 tone/lună de deșeuri menajere nepericuloase, generate de 59 UAT-uri.

Pe termen mediu și lung, cantitatea de deșeuri în minus poate avea consecințe directe aupra cuantumului taxelor de salubrizare achitate de populație, în sensul că aceste tarife vor crește. Practic, pentru ca sistemul integrat să fie rentabil, UAT-urile trebuie să livreze către operatori o cantitate mai mare de deșeuri.

“Trebuie să colectăm cantități mai mari de deșeuri. Să nu mai aruncăm gunoaiele la întâmplare, cum din păcate se mai întâmplă, și așa vom avea aceste cantități necesare. În acest fel, serviciul va avea randament și noi vom trăi într-o zonă mai curată. Primarii să curețe UAT-urile, pentru a avea cantitățile de deșeuri și un mediu curat. Cetățenii trebuie conștientizați asupra faptului că trebuie să poluăm mai puțin și să reciclăm mai mult”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui.

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*